Britanski premijer Toni Bler obeležio je poslednju posetu Vašingtonu prijateljskim razgovorima s predsednikom SAD Džordžom Bušom, za koga mnogi kažu da je upravo on uticao na pad reputacije nekada popularnog britanskog premijera. Blerova poseta ima simboličan značaj odavanja počasti partnerstvu Buš – Bler.

Britanski premijer Toni Bler obeležio je poslednju posetu Vašingtonu prijateljskim razgovorima s predsednikom SAD Džordžom Bušom, za koga mnogi kažu da je upravo on uticao na pad reputacije nekada popularnog britanskog premijera. Blerova poseta ima simboličan značaj odavanja počasti partnerstvu Buš – Bler. Svoju posetu Vašingtonu Bler je započeo privatnom, ali radnom večerom u Beloj kući.
Ova poseta SAD samo je jedna u seriji poseta i sastanaka sa stranim liderima nakon što je Bler konačno objavio da se 27. juna povlači s funkcije premijera. „Mislim da je poseta više sentimentalna i drugarska nego od suštinskog značaja“, izjavio je Henri Kato, američki ambasador u Londonu u vreme bivšeg predsednika Buša, a danas predsednika Atlantskog Saveta SAD.
Razgovori Buša i Blera usredsređeni su na pregovore između SAD i evropskih zemalja uoči samita Grupe 8 narednog meseca, kada će Bler imati poslednje pojavljivanje na svetskoj sceni u svojstvu premijera Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari