Povelja o bratimljenju dva grada – Vrdnika u Sremu i Versmolda, grada u Nemačkoj potpisana je proteklog vikenda u vrdničkom hotelu „Termal“. Povelju o bratimljenju potpisali su Dragan Dragičević, potpredsednik MZ Vrdnik i gradonačelnik Versmolda Torsten Klute, uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, predstavnika Društva srpsko-nemačkog prijateljstva, ambasade Nemačke, sveštenstva…


Član Saveta MZ Vrdnik Dragan Stojić kaže da su Vrdničani došli do tačke kada treba da se ozvaniči jedno novo prijateljstvo. – Priča je započela zahvaljujući Vrdničanima Slobodanki Vasiljević, koja živi u Nemačkoj, i njenom bratu Draganu Dragičeviću. U junu prošle godine, na Vidovdan, delegacija Versmolda posetila je Vrdnik. Bio je to prvi korak za novo prijateljstvo. U decembru prošle godine, naša delegacija boravila je u Nemačkoj gde su postignuti prvi dogovori o budućoj saradnji. U avgustu ove godine delegacija naše MZ potpisala je u Nemačkoj sporazum o saradnji, ovo je drugi korak, objasnio je Stojić.

Gradonačelnik Versmolda kaže da su u godinama krize, dve male jedinke rešile da sklope prijateljstvo. – U našem gradu živi 180 Srba, po veličini, druga su nacionalna manjina u gradu. Svi ljudi na svetu su jednaki, bez obzira na poreklo, veru, to je najveći osnov za saradnju među narodima. Bolje je graditi mostove, nego zidove. Trudićemo se da, gradeći most između Vrdnika i Versmolda, izgradimo most između Srbije i Nemačke, rekao je gradonačelnik Klute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari