Prijava za plagijat protiv Jelene Trivan na čekanju: Ko koči postupak pred Etičkom komisijom Filološkog fakulteta? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Filološki fakultet u Beogradu skoro dve godine ne može da okonča postupke pred Etičkom komisijom protiv Julijane Vučo, profesorke ovog fakulteta u penziji i Jelene Trivan, bivše direktorke Službenog glasnika, jer Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO) nije imenovao dva člana u stručne komisije koje treba da utvrde da li su Vučo i Trivan prekršile Kodeks profesionalne etike Univerziteta u Beogradu.

Prijavu za lažno autorstvo protiv Vučo je podneo profesor Filološkog fakulteta sa Katedre za italijanistiku Saša Moderc, koji je izneo sumnju da je ona na rad dopisala Ljiljanu Marković, bivšu dekanku Filološkog fakulteta, a prijavu za plagijat protiv Trivan je podnela grupa profesora Beogradskog univerziteta.

Propisi nalažu da se u oba slučaja formira stručna komisija koja treba da utvrdi da li je bilo neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova.

Stručnu komisiju čini četri člana od kojih dva imenuje fakultet, jednog odgovarajuće veće grupacije Univerziteta, a jednog Naconalni savet za visoko obrazovanje.

Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova Univerziteta u Beogradu ne definiše rokove za formiranje stručne komisije što je prvi korak gde može da dođe do odugovlačenja postupka, a upravo to smo imali priliku da vidimo na primeru slučaja osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog.

Prema pomenutom pravilniku, stručna komisija vrši procenu originalnosti uzimajući u obzir rezultate softverske analize, ukoliko oceni da je to potrebno, kao i druge metode i standarde, shodno specifičnosti naučne oblasti.

Na Filološkom fakultetu za Danas kažu da je u slučaju Julijane Vučo NSVO za člana stručne komisije imenovao Nikolu Bjelića 27. januara 2022. godine, da bi potom on odustao od članstva.
Fakultet je zahtev za imenovanje novog člana slao NSVO 14. jula 2022. Zahtev su ponovili 15. januara ove godine i nakon toga su im dva puta slali mejlom – 4. marta i 15. aprila.

Kada je reč o slučaju Jelene Trivan, zahtev za imenovanje člana u stručnu komisiju Fakultet je prvi put poslao 14. jula 2022, pa ponovo 4. oktobra 2023, te je NSVO nakon toga imenovao Borivoja Baltezarevića.

– Kada je on dao ostavku poslali smo zahtev za imenovanje novog člana 25. januara ove godine. Kako član nije imenovan obratili smo se mejlom 4. marta, kao i 15. aprila – kažu na Filološkom fakultetu.

Kako je Danas pisao, iz NSVO su u septembru prošle godine rekli da prvi zahtev Etičke komisije Filološkog fakulteta za imenovanje jednog člana u stručnu komisiju nisu dobili iako je, prema dokumentu koji smo objavili, on bio uredno zaveden na pisarnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa i preko Ministarstva prosvete je trebalo da stigne Savetu.

Gde je taj papir završio iz Uprave i Ministarstva nikad nisu odgovorili Danasu, a tek nakon što je Filološki fakultet uputio nov zahtev u stručnu komisiju je izabran Borivoje Baltezarević. I on je, međutim, podneo ostavku.

Boban Arsenijević, koji je bio predsednik stručne komisije u postupku koji se vodi protiv Jelene Trivan, rekao je ranije za Danas da je Baltezarević potvrdio prisustvo na prvom sastanku komisije, da bi da pred sam sastanak obavestio ostale članove da „zbog aktuelnog pogoršanja svog zdravstvenog stanja“ ne može da prisustvuje.

– Od tad je ignorisao svaku komunikaciju i aktivnost, uključujući narednu sednicu. Kad je ostatak komisije završio rad i sročio izveštaj, i ja ga kao predsednik komisije pozvao da ili potpiše ili izdvoji mišljenje, Baltezarević mi je rekao da je već ranije podneo ostavku Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje. Ostavku je, inače, podneo sutradan nakon što je dobio nacrt izveštaja komisije napisan na osnovu rada ostalo troje članova, a koji potvrđuje sve navode iz zahteva za ispitivanje neakademskog ponašanja na osnovu koga je komisija formirana – pričao je Arsenijević u januaru ove godine, pojašnjavajući da je bez Baltezarevićevog potpisa izveštaj neformalni nacrt bez ikakvog formalnog značaja.

Do objavljivanja ovog teksta iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje nisu odgovorili na pitanje Danasa kada će imenovati članove u dve stručne komisije po zahtevu Filološkog fakulteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari