Poreska policija podnela je krivične prijave protiv direktora i vlasnika beogradske Slap grupe – Fabrika u Čačku, zbog sumnje da su utajom poreza oštetili budžet Srbije za 135 miliona dinara. Prijave su podnete protiv S.P, vlasnika tog preduzeća, Č.P. koji je bio generalni direktor od 2005. do 2008, S.T, finansijskog direktora i S.P, koji nije bio zaposlen u Slap grupi.

Oni se terete da su falsifikovali podatke o prometu preduzeća, isplatama zarada i pozajmicama, kako bi platili manji porez i doprinose. Č.P. je sa S.P. i S.T. u nameri da delimično izbegne plaćanje poreza za 2006, u poslovnim knjigama preduzeća i predatim poreskim prijavama PDV, navodno iskazao manji promet od ostvarenog za oko 61,5 miliona dinara, čime je neosnovano umanjio PDV obavezu u iznosu od oko 10,7 miliona dinara. Sumnja se da je za 2005. i 2006.godinu umanjio poresku osnovicu za utvrđivanje poreza na dobit preduzeća u iznosu od oko 50 miliona dinara i izbegao plaćanje poreza na dobit u iznosu od oko pet miliona dinara.

Č.P. je sa S.P. i S.T. a uz pomoć još jedne osobe (fizičkog lica S.P) u nameri da u potpunosti izbegne plaćanje poreza u novembru 2007, na osnovu sačinjenog i potpisanog lažnog ugovora o pozajmici fizičkom licu isplatio oko 120 miliona dinara, bez obračuna i plaćanja poreza na dohodak građana u iznosu od oko 23 miliona dinara. Č.P. je u nameri da ne uplati porez po odbitku, u saradnji sa S.P. i S.T, u periodu od januara 2006. do januara 2008, zaposlenim radnicima isplatio neto zarade u ukupnom iznosu od oko 137 miliona dinara, a da istovremeno nije platio porez i doprinose u iznosu od oko 96,5 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Većina radnika počela štrajk

Inače, većina radnika u čačanskoj fabrici Slap grupe počela je juče štrajk, zahtevajući isplatu zarada, doprinosa i putnih troškova. Predsednik Samostalnog sindikata fabrike, koju Čačani zovu „čipsara“, Zoran Zečević rekao je da je u štrajku 90 od ukupno 117 radnika. Oni od vlasnika zahtevaju isplatu zaostale dve i po plate, uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje od 2005. godine, uplatu zdravstvenog osiguranja od jula 2009, kao i isplatu putnih troškova za poslednjih 13 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari