Stevan Filipović i Bojan Simišić podnose prijave zbog "spiska ekoloških terorista" 1Foto: N1

Zbog spiska na kom se nalazi 21 osoba označena kao takozvani ekološki terorista, režiser Stevan Filipović i aktivista Eko straže Bojan Simišić, koji su takođe na spisku, podnose krivičnu prijavu.

Reporter N1 kaže da će prijavu podneti protiv NN lica, kažu i Simišić i Filipović da sumnjaju i imaju saznanja o kome bi mogla biti rel, ali podneće prijavu tužilaštvu, jer kažu da je sposobno da otkrije identitet onih koji su spisak sastavili.

Filipović kaže da se termin „ekološki terorista“ prvi put pojavio u režimskim tabloidima.

„Imali su naslove, pre sajta ‘Kopaćemo’, onda se sajt pojavio kao anoniman, 21 osoba je na tom spisku, okvalifikovana kao ljudi koji ruše ustavni poredak, ekološki teroristi. Reč teroristi se zna za šta se koristi, rušenje ustavnog poretka su najteža krivična dela, nije naivno, ozbiljna pretnja i ozbiljno ugrožavanje sigurnosti svih nas. Želeli smo da pokažemo da poštujemo ustavni poredak, da krenemo po institucijama, prva instanca je Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, protiv NN lica koja su napravila taj sajt“, kaže on.

U današnje vreme, dodaje Filipović, taj digitalni otisak na internetu ne može lako da se izbriše.

„Imamo dosta pretpostavki i sumnji, ali nije na nama, tužilaštvo treba da nas zaštiti, jedino što smo radili je koristili svoja građanska prava da kažemo ne projektu Jadar. Da vidimo gde je ta pravna država, a onda postoje i drugi mehanizmi“, kaže Filipović.

On ističe da je „sam mehanizam otkrivanja ko je otvorio sajt vrlo lak za sudskog veštaka koji se bavi digitalnom forenzikom ili bilo kog programera“.

„Mi znamo, ali nije na nama da završimo priču“, kaže on.

Simišić je podsetio da je pet njegovih prijatelja uhapšeno.

„Privedeni su, oduzeti im telefoni, kompjuteri… Sumnjamo da je ovaj napad iz iste kuhinje, nećemo doći do naručioca, ali do onoga ko je izvođač. Ako ne bude odgovora, kao što umesto države čistimo deponije, tako ćemo i da skupljamo dokaze koji će dokazivati krivično delo“, kaže.

Spremni su, kaže, da idu do kraja.

„Napali su nam porodice, ušli u kuće, mi se borimo za zakon, za poštovanje Ustava, oni su ti koji svakodnevno krše Ustav. Napadom na porodice i telefone, nemamo opciju nego da se branimo i koristimo sve metode. Napravićemo borbu na što više frontova, ići ćemo do kraja, za nas nema povlačenja“, kaže Simišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari