Pozivu Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja da se 5. juna, na Dan zaštite životne sredine, odazovu akciji „Veliko spremanje Srbije“ odazvale su se i opštine istočne Srbije.

Veliki broj Kladovljana, zaposlenih u javnim i privatnim preduzećima, ustanovama, mesnim zajednicama, članovi udruženja, skupštine stanara priključiće se velikoj akciji čišćenja komunalnog otpada i uklanjanja PVC i PET ambalaže, uređenja obale Dunava, javnih i zelenih površina i drugim poslovima koje organizuje kladovska lokalna samouprava.

U opštini Negotin akcijom će koordinirati Služba za zaštitu životne sredine i već su određene lokacije koje će danas (subota) biti čišćene, a taj posao je Zaječaru poveren gradskom štabu koji je odredio 14 prioritetnih lokacija u gradu i okolini na kojima će biti prikupljan otpad. Sav prikupljeni komunalni otpad iz park šume Kraljevica, sa kompleksa Popove plaža, arheološkog lokaliteta Feliks Romulijana, priobalja reka i drugih mesta biće odvezen na gradsku deponiju u Halovu. Kako saznajemo, za učešće u akciji prijavilo se blizu dve hiljade ljubitelja prirode.

Deponovanje sa 30 lokacija

Užice -I u Užicu će danas (5. jun) biti organizovana akcija čišćenja grada i uklanjanja divljih deponija sa 30 lokacija. Za tu akciju nazvanu „Očistimo Užice zajedno“, do juče se prijavilo oko 1.600 građana, a biće angažovano 50 vozila javnih i privatnih preduzeća. U čišćenje grada uključiće se škole, mesne zajednice, javna preduzeća i ustanove, kao i gradska uprava. Pored higijenskih rukavica, učesnicima će biti podeljeno i 12.000 vreća za prikupljanje otpada, koji će biti deponovan na smetlištu Sarića Osoje.

N. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari