Protiv Gorana Milanovića (52) iz Nabrđa, direktora «Žitostiga» u Požarevcu, podneta je krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba odgovornog lica i krivično delo oštećenje poverioca.

 – Policija ga sumnjiči da je od 2010. do 2013. godine prekoračio granice službenog ovlašćenja jer je jedan broj kupaca radi naplate potraživanja tužio privrednom sudu, dok je drugi broj samostalnih trgovinskih radnji i privrednih društava stavio u povlašćeni položaj pošto nije aktivirao menice kod poslovnih banaka, niti je izvršio utuženja. Time je pribavio protivpravnu imovinsku korist drugim pravnim licima u iznosu od oko 7.000.000 dinara na štetu preduzeća na čijem se čelu nalazi – saopštili su iz Policijske uprave Požarevac.

Direktor je u povlašećni položaj stavio i preduzeće „Matriks 012“ iz Požarevca, prema kome je „Žitostig“ imao dugovanja. S obzirom da je račun „Žitostiga“ u blokadi, kupce proizvoda ove firme od kojih nije naplatio potraživanja, uslovio je da svoja dugovanja izmire kod preduzeća „Matriks 012“. Na ime ugovora o preuzimanju duga preduzeće „Matriks 012“, on je naplatio iznos od oko 1.600.000 dinara. Ovo je samo jedna u nizu krivičnih prijava podnetih protiv direktora «Žitostiga». U junu prošle godine prijava je podneta jer je tokom 2012. godine merkantilnu pšenicu koju je preduzeće „Agroglob“ iz Novog Sada skladištilo u silosima „Žitostiga“, u vrednosti od milion dinara, potrošio za potrebe svog preduzeća.

U aprilu ove godine, prijava protiv Milanovića podneta je jer je bez saglasnosti Republičke direkcije za robne rezerve otuđio ukupno 13.355.821 kilograma merkantilne pšenice, čime je državni budžet oštetio za 382 miliona dinara. On se sumnjiči i da je podizanjem dva kredita kod «Univezal banke» i «Agro banke», „Žitostig“ i manjinske akcionare oštetio za 100 miliona dinara. U julu ove godine, krivična prijava podneta je zbog sumnje da je Republičku direkciju za robne rezerve oštetio za 4, 12 miliona dinara, jer je u poslednje tri godine nezakonito otuđio 190 tona merkantilnog kukuruza. Milanović se sumnjiči i da je, kao direktor, podstrekivao članove popisne komisije «Žitostiga» da u zapisnik unesu lažne podatke o stanju robnih rezervi u ovom preduzeću.

Protesti radnika

Pošto je «Žitostig» doveden do prosjačkog štapa, njegovi radnici su više puta štrajkovali, jer im se duguju plate i doprinosi za oko 30 meseci. U znak protesta, oni su izlog mlečnog restorana, u centru grada, koji pripada «Žitostigu», oblepili parolama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari