Povodom „Dečje nedelje“, mališani iz vrtića, osnovnih škola i Centra za dnevni boravak dece ometene u razvoju posetili su Gradsku upravu gde su u svečanim salonima izveli prigodan program a zatim imali priliku da obiđu prostorije u kojima rade gradonačelnik i njegovi saradnici. Kroz značajne prostorije Gradskog zdanja najmlađe sugrađane je provela zamenica gradonačelnika Požarevca Vukica Vasić.

Radiša Đorđević, iz Udruženja „Prijatelji dece“ rekao je da je u različitosti sličnost i podsetio da je svako četvrto dete u našoj zemlji ekonomski ugroženo i zdravstveno neobezbeđeno na potrebnom nivou, kao i da je to najugroženiji deo stanovništva na Planeti. – Njima je potrebna naša podrška. „Dečija nedelja“ je povod da se analizira ta situacija kako bi obezbedili pristojan život za ovu grupu koja je zanemarena u našem društvu, rekao je Đorđević i dodao da je ove godine postojao pokušaj da se u škole uvede inkluzivno obrazovanje. – Pokazalo se da smo svi puni predsrasuda i stereotipa, te da nam predstoji dug put od donošenja inkluzivnog zakonodavstva do njegovog sprovođenja u praksi. Taj put nas vodi ka inkluzivnoj kulturi u kojoj nećemo gledati različitosti, već u svakoj osobi videti čoveka.

Zamenica gradonačelnika Vukica Vasić napomenula je da i ove, kao i prethodnih godina, očekuje listu želja mališana. – Ova nedelja trebalo bi sve nas da podseti na istrajnost u radu kako bi budućnost dece bila bolja. Kao lokalna samouprava znamo šta su potrebe dece. To su vrtići, fiskulturne sale, dečija igrališta, zdrava pijaća voda… Stoga, iz dana u dan radimo da im to i obezbedimo, duboko smo svesni istine da su deca naša budućnost, rekla je Vukica Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari