Test opšte informisanosti: Koliko dobro biste uradili ovogodišnji prijemni ispit za psihologiju na Filozofskom fakultetu?

Ostavite komentar


  1. Pola profesora sa filozofskog ne bi imali više od 10 tačnih.Maltretirate decu

  2. Imam sina koji zavrsava prvu godinu fakulteta,prethodno zavrsenu gimnaziju i muzicku skolu. Moglo bi se reci,solidno obrazovanje. Ali,tvrdim da ni pola od ovog testa ne bi znao i cini mi se da je kazedra za psihologiju stvorena da ubije u pojam decu koja vole psihologiju. I tako je svake godine. Ovo nije opsta informisanost,ovo je izivljavanje. Sem toga,zasto se ne ugledaju na NS gde deca bez traume izlaze na takve testove. Nisu mi jasni ni profesori ni asistenti Filozofskog u Beogradu. Da li ovim testovima dizu sebi rejting ili lece svoje komplekse.

  3. Prema komentarima koje ste ostavili izgleda da je većinq uspela da čak pročita test. Bravooo!!!
    Treba roditelji da sastave test za svoje ljubimce. Ovo je ipak test opšte informisanosti i ne može svako uraditi tačno, kao što i fakultet i psihologija nisu za svakog.

  4. Nisu teška pitanja. Uradio sam tačno više od polovine pitanja, nije za neku hvalu ali sam dosta zavoravio. Da sam izašao sada gimnazije i radio test sigurno bih uradio minimum 90% tačno. Ako sam sada sa 46 godina imao preko 65% tačnih odgovora o kojoj težini testa pričamo.
    Psihologija je za misleće ljude a ne za nekog ko ne zna šta će sa sobom pa upisuje psiholologiju, tako je barem bilo u moje vreme.

  5. Pošaljite decu na studije u inostranstvo ili na privatni fakultet i rešena stvar! Ovi državni su maltretiranje i pitanje kad će svršeni student uopšte imati priliku da se zaposli bez partijske knjižice? Obesmisleno je sve u ovoj državi!

  6. Test nije jednostavan realno je imati oko 15 tačnih od mogućih 30.
    A neki navode 11/20 nije moguće može 11/30 i taj rezultat je prosečan.

  7. Glup test. Trebalo bi da sadrži znanje o porodici Karadašjan, Prasetu kako se ono zove onaj jutjuber, o postanju na tiktok i instagram, koji je najbolji tip slušalica, koliko redbula treba popiti da bi se anuliralo dejstvo tri viskija, kako zaraditi bez znoja, kako naučiti bez otvaranja knjige, kako nabiti masu bez vežbanja…. to je opšta informisanost novog doba a ne tamo neka umetnost i filozofija pffff…. ovaj test je za nas iz šezdeset i neke a ne za z-ovce

  8. Postavka zadatka 9 je nejasna. Da li je osoba sa dva pola neka treća kategorija, ili se vodi kao i muško i žensko? Ako oba, onda su možda svih 80 „žena“ ustvari oba pola, pa u sobi ima 80 žena i 100 muškaraca, i dato rešenje je neodređeno ili netačno. Ali, neka je „oba pola“ treća kategorija, tj. u sobi ima 10 muškaraca. Ne znamo koliko ima filmofila. „Filmofil“ nije tek neko ko gleda filmove nego posvećeni ljubitelj filmova. Recimo da je svaka deseta osoba u Srbiji filmofil. Znači imamo 8 žena filmofila i 9 muškaraca koji nisu filmofili. To jest dato rešenje je tačno samo ukoliko je češće nego svaka DEVETA slučajna osoba filmofil. (Statističar po struci.)

  9. Sa 11 tačnih uz brzinsko čitanje i nije loše. Verovatno bi bio još neki da sam posvetio više vremena. Najviše zahvaljujući logici i znanju iz gimnazije ,ali one iz sedamdesetih.

  10. 11/20
    Po struci sam doktor filoloskih nauka, 12 godina radnog iskustva u istrazivanju i visokom obrazovanju.

    Ovo nije test opste informisanosti.

  11. 21/30. Ozbiljan test. Vrlo raznovrsna zbanja i interesovanja su potrebna za rešavanje. Gimnazijalci ne bi trebalo da imaju problema sa pitanjima iz istorije umetnosti, fizike i informatike, što pretpostavljam da je slučaj sa većinom starijih.

  12. 17/30
    Pa i nije mnogo tezak test,naravno neka pitanja nisam imala predstavu koji je odgovor,ali ja se ne spremam za prijemni ispit.

  13. Ja 16 tačnih, onako na brzaka. Jedno 2-3 na sreću. Težak , da li daje pravu sliku opšte informisanosti…ne verujem, više mi deluje kao opomena kandidatu da se pripremi na ludilo.

  14. pitanje 11: odgovor treba da bude 200 N.

    kazu strucnjaci da je tacan odgovor 100 N.

    ako je 100N: kolica se ne bi podigla.

    treba prva veca vrednost od 100N, sto je 200 N

    ……………………….

  15. Ljudima u komentaru koji omalovažavaju mlade ljude i sebi podižu samopouzdanje rečima kako bi bolje uradili da su skorije završili školu bih poručila da opšta informisanost dosledno raste sa godinama i izloženošću informacijama, te se upravo dešava suprotno – što je neko stariji opada mu sposobnost analitičkog mišljenja, ali baza znanja nužno raste. Takođe, ovaj test nije namenjen da meri trenutno dostupne informacije, nego upravo znanje koje je trajno pohranjeno u memoriji i sposobnost izvlačenja tog znanja. A rekla bih i da nam je školstvo nikada gore, tako da ne samo da često ni ne pruža elementarno znanje, već škole u mnogim sredinama dodatno ubiju svaku želju i motivaciju za informacijama velikog broja mladih. Mnogi taj svoj potencijal brzo otkriju u boljoj sredini i postanu izvanredni stručnjaci, u čemu vidim problematiku ovakve eliminacije potencijalnih studenata.

  16. Vrlo pretenciozan i neobjektivan test opste kulture koji samo zadovoljava narcisticke trijumfalne potrebe njegovih autora,….stara prica na psihologiji, narcis do narcisa, ljudi kao objekti u istrazivanjima i arogantno postavljanje sebe kao autoriteta obezvredjivanjem ostalih, nigde altruizma, empatije, psihoterapijskih kapaciteta kao sto je analiticki um, briga o drugom i rad na sebi,….sve ono sto bi trebao sustinski da bude psiholog a ne da se meri inteletualnom superiornoscu i narcistickom ranjivoscu,….zato studenti sto pre da odradite taj fakultet pa tek posle njega da ucite pravu psihologiju kroz razlicite specijalizacije i psihoterapijske pravce,…nazalost akademska psihologija nam je sve ali ne strucan rad na dusi

  17. 21 tačnih, imam 53 godine. Mislim da je ovo za današnju decu preteško, takođe mislim da oni nisu krivi za to.

  18. Тест открива психичку слику састављача.

  19. Ni 24 pitanje gde se nalazi Đordano Bruno i Osnivanje SPC, koji se nije desio u srednjem veku.
    Kao što ni Đordano nije, takođe nije ni SPC, od 1219 bila je sa prekidima arhiepiskopija, a tek 1920 godine postaje crkva i ima svog patrijarha…
    Nije potrebno da se deca uče pogrešno, a ako je to pitanje politički nepoželjno nemojte ga ni stavljati.

  20. Informisanost sama po sebi ne znaci ama bas nista. Provera logickih sposobnosti bi bila mnogo vaznija. A u svakom slucaju, ako se vec iz svake skole moze konkurisati onda treba da se testira samo I iskljucivo znanje koje je bilo moguce steci tokom srednjeg obrazovanja. Ako vec

  21. Zanimljivo bi bilo da imamo podatak koji procenat kandidata je odgovorio tačno na pitanje: 8. Koji od navedenih političara nije bio kandidat za odbornika ni na jednoj izbornoj listi na lokalnim izborima u Republici Srbiji koji su održani 2. juna 2024. godine?

  22. 15/30
    2-3 baš na sreću,isto toliko promašio dvoumeći se između dva odgovora (imao predstavu o čemu se radi),i bio „onaj“ drugi.

  23. Dva tacna, pola preskocila a neka od pitanja nisam ni citala koliko su naporna. Nekad su se iz psihologije ucile druge stvari, ne znam da sad Vucic ulazi u temu psihologije dal se pojavio na izborima ili ne. Ili sta zanima studente psihologije koja drzava je clan ili nije ove grupe drzava pa jakoj industriji.

  24. Po komentarima se vidi:
    1. Da vam je kiselo grožđe, niste dovoljno informisani/obrazovani, pa napadate školu, profesore, test, mlade…
    2. Nemate osnovnu čitalačku sposobnost – pitanja ima 30, a ovi rezultati što pišete 11/20 su deo teksta koji je na kraju odsečen, verovatno neka bodovna skala koja se ne vidi cela. Na telefonu ne računa automatski tačne bodove, morate da ih izbrojite sami.

  25. Da li ste vi koji sastavljate pitanja, zaista normalni? Ovakav test uopste ne daje odgovor da li ce neko biti sposoban da se bavi psihologijom. Zato nam i ide sve naopako.

  26. 21/30 verovatno zbog toga i nisam u Srbiji. Test je ok. Ja bih to jos prosirio. Filozofija nije za svakoga. Kome se ne svidja, ima milion resavskih menadzerskih fakulteta. Tamo slobodno kupujte diplome na metar.

  27. Odustao. Jel ovo za PMF, koliko matematike ima. Kocku je moguće nacrtati na više načina. Najgore od svega je kad sam video njegovo ime kao tačan odgovor. To me je dotuklo.

  28. 21/30 ali imam pitanje – kakve veze ima ovaj test sa studiranjem psihologije?

  29. Kakva nebitna pitanja! U redu za pisce aki koliki je budžet hahaha em što je info uvek lažna em što je toliko nebitna jer se novac troši privatno.

  30. Na mom prijemnom su bila neka arhaicna pitanja ,ova sada su spoj i srednjoskolskog znanja i opste informisanosti.Kvalitetno su odabrana po mom misljenju.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. i 30. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.