Na poziv bratimljenog grada Svištov u Bugarskoj i Fondacije „Anđeli sa Lima,“ koja okuplja porodice đaka stradalih u saobraćajnoj nesreći na povratku sa ekskurzije u Dubrovniku, pre deset godina u prijepoljskom mestu Gostun, ansambl Doma kulture iz Prijepolja, predstavnici ove kulturne ustanove, organizacija iz Prijepolja, Brodareva i Gostuna boravili su u Bugarskoj tri dana.

U okviru zvaničnog programa posete gosti iz Srbije imali su priliku da se upoznaju sa bratimljenim gradovima Svištov i Carevec, kulturom, arhitekturom verskim i obrazovnim objektima. Svištov je treći po veličini grad u Bugarskoj, luka na Dunavu i veliki univerzitetski centar sa više od 20 000 studenata. U okviru posete, Folklorni ansambla Doma kulture iz Prijepolja nastupio je na festivalu „Izvor 2014.“ u mestu Carevec koje je bratimljeno sa Brodarevom.

– U Svištovu i Carevcu smo naišli na predivan doček. Ovako se dočekuju samo pravi i iskreni prijatelji i to se nikada ne sme zaboraviti. Tu smo da unapredimo saradnju i da potpisane memorandume i protokole o bratimljenju sprovedemo u delo, istakao je Amel Kurbegović iz Brodareva. Stanislav Blagov, predsednik opštine Svištov primio je delegaciju Doma kulture iz Prijepolja, spasioce iz Brodareva i Gostuna, kao i predstavnika škole iz Brodareva. Dogovorena je dalja saradnja. Prvi korak jeste predstavljanje Svištova u Prijepolju i Prijepolja u Svištovu, kao i novi nastupi kulturno-umetničkih društava. „Potrudićemo se da učestvujemo u svakom segmentu i naravno spremni smo da budemo nosioci projekata koji tek treba da se realizuju. Isto tako radujemo se poseti naših domaćina koji su nas zadužili ovim izuzetnim dočekom“, istakao je Ibrahim Aličković, urednik programa Doma kulture iz Prijepolja koji je predvodio delegaciju u Svištovu.

Safet Balićevac, jedan od spasilaca bugarskih učenika u Gostunu, više puta je posetio Bugarsku, koja mu je, zbog hrabrosti u spašavanju đaka dodelila orden. „Naš doprinos u spašavanju pripada svima nama. Mi smo tu da budemo spona i veza dalje saradnje, bratimljenja i održavanja odnosa dva naroda. Teški su trenuci naše posete roditeljima nastradale dece koju na veliku žalost nismo uspeli spasiti iz nabujalog Lima“, istakao je Balićevac. Spasilac iz Gostuna poručuje da bratske odnose ovih sredina treba održavati, kao i sećanje na stradale bugarske đake. Naredna zvanična poseta prijepoljske delegacije najavljena je za 24. septembar na dan opštine Svištov, dok se poseta Prijepolju gostiju iz Bugarske najkasnije očekuje za april 2015. godine.

Nesreća ih zbližila

Aprila 2004. autobus sa đacima iz Bugarske, uglavnom iz mesta Svištov i Carevec, kod mesta Gostun, na putu Prijepolje – Bijelo Polje, sleteo je u reku Lim. U nesreći je poginulo 12 putnika, a spašeno 38. U spašavanju đaka istakli su se meštani Gostuna, koji su satima izvlačili povređene iz Lima. Gosti iz Prijepolja položili su sveće na humke i spomen kosturnicu nastradalih bugarskih učenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari