Iako nije bilo u potpunosti stilu njene nekadašnje prethodnice Medlin Olbrajt koja je svojevremno opisala SAD kao „državu koja je neophodna svetu“, današnja američka državna sekretarka Hilari Klinton u svom govoru objavila je „novi američki trenutak“.

Prema mišljenju stručne javnosti, obraćanje Klintonove bio je svojevrstan prikaz spoljnopolitičkih uspeha administracije Baraka Obame. Državna sekretarka je naglasila da je ubeđena u prvenstvo američke moći u današnjem opasnom svetu. Bez obzira na to da li je reč o američkoj pomoći poplavama pogođenom Pakistanu ili američkom posredovanju u oživljavanju bliskoistiočnih mirovnih pregovora, Klintonova je istakla da „svet računa na nas“.

U eri angažovanja i multilateralizma, govor Klintonove u Savetu za inostrane odnose analitičari jednoglasno ocenjuju kao prikaz američke moći. Čini se da je namera bila da se uputi jasna poruka pred novembarske parlamentarne izbore u SAD, ali i u trenutku kada se predsednik bori sa brojnim ekonomskim nedaćama. Bila je ovo takođe prilika da Klintonova uputi jasnu poruku o sebi. Pre četrnaest meseci kada je stajala pred istim auditorijumom, govorila je o potrebi da se u SAD razvije nov način razmišljanja o tome kako bi zemlja trebalo da koristi svoju moć, zasnovanu na partnerstvu, a ne na sili.

Danas kada se Klintonova priprema da zakorači u bliskoistočne mirovne pregovore, razgovori o partnerstvu su i dalje prisutni, ali je njen akcenat daleko više na američkoj moći, smatraju poznavaoci političkih prilika. U kategoriji spoljnopolitičkih dostignuća, Klintonova je rekla da je administracija u Vašingtonu uspela da postavi američko-ruske odnose na novi nivo, da produbi dijalog sa Kinom i Indijom, te rukovodi globalnim odgovorom na iranske nuklearne ambicije. Bila je ovo prilika za Klintonovu da se osvrne i na Meksiko i rat protiv narkokartela koji, kako je rekla, prete da preobrate zemlju u Kolumbiju od pre 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari