Prikazan film "Predstavnici srpske diplomatije" 1

Film “Predstavnici srpske diplomatije” premijerno je prikazan u sali Kancelarije za mlade povodom 29. maja koji se obežava kao Dan srpske diplomatije, piše u saopštenju za medije. 

U popularnom Gnezdu na 6. spratu Beograđanke nakon obraćanja Aleksandra Klarića, predsednika Centra za međunarodnu javnu politiku, prisutni su mogli da pogledaju film u njihovoj produkciji. Klarić je naglasio da je Centar odlučio da na jedinstven način obeleži ovaj datum, kao i da  su članovi bili uključeni u niz aktivnosti koje su prethodile snimanju filma. Prema njegovim rečima, te aktivnosti najviše su se temeljile na “objavljivanju autorskih tekstova na osnovu kojih je ovaj film i napravljen”, naveo je Klarić i ocenio da je ovaj film kruna dosadašnjeg rada Centra za međunarodnu javnu politiku, piše u saopštenju.

Dan srpske diplomatije obeležava se od 2015. godine u sećanje na dan osnivanja Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije 29. maja 1839. Taj datum se smatra početkom profesionalne diplomatije u Srbiji. Film je predstavio koordinator projekta Filip Mikanović, koji je naveo da je projekat koncipiran u vidu kratkih video prezentacija u kojima se ističu dostignuća i životni uspesi srpskih diplomata, pisaca i naučnika. O njihovoj diplomatskoj karijeri i istorijskoj ulozi javnost malo toga zna, pa je to i bio jedan od glavnih razloga za snimanje ovog filma. Pored Mikanovića, u realizaciji projekta učestvovali su Milica Golubović, Milijana Vasiljević, Luka Ugrica kao naratori dok je David Radanović bio iza kamere i glavni za montažu samog materijala. Takođe, značajnu ulogu imali su i  Radomir Jovanović kao član Upravnog odbora i autor tekstova koji su poslužili kao materijal za scenario, ali i predsednik Centra Aleksandar Klarić.

Prisutnima je predstavljen deo filma koji se odnosi na diplomatske aktivnosti Iva Andrića, Milovana Milovanovića i Miloša Crnjanskog dok će nastavak filma koji obuhvata bogatu i značajnu karijeru Jovana Dučića, Milana Rakića, Jovana Ristića i ostalih ličnosti predstavljenih u filmu biti moguće pogledati na YT kanalu CMJP https://www.youtube.com/watch?v=45nK3FrYMhA

Prezentacija filma završena je himnom Republike Srbije „Bože pravde“ u izvođenju Marije Ugrice koju je publika sa velikim oduševljenjem pozdravila jakim aplauzom. Nakon projekcije filma usledilo je predavanje mr Milana Krstića, asistenta na Fakultetu političkih nauka, o genezi razvoja diplomatske misli u Republici Srbiji. Krstićevo inspirativno predavanje otvorilo je niz tema o kojima su prisutni poveli diskusiju. Centar za međunarodnu javnu politiku kao organizacija čije je uže polje delovanja međunarodna saradnja i diplomatija nastaviće sa sličnim projektima, a jedna od sledećih aktivnosti biće predstavljanje rezultata istraživanja „Stavovi studenata Beogradskog univerziteta o spoljnoj politici Srbije“ na konferenciji sredinom juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari