Na jučerašnjem suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za ratne zločine nad civilima u akciji Medački džep, prikazani su video snimci ulaska snaga Unprofora na medačko područje koje je nekoliko dana ranije zauzela Hrvatska vojska.
Na više snimaka vide se pusta, uništena i spaljena sela, kao i mrtva tela koja pripadnici UN skupljaju i stavljaju u vreće, a prikazan je i snimak identifikacije pedesetak leševa u Korenici, pošto ih je hrvatska strana predala Srbima.

Na jučerašnjem suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za ratne zločine nad civilima u akciji Medački džep, prikazani su video snimci ulaska snaga Unprofora na medačko područje koje je nekoliko dana ranije zauzela Hrvatska vojska.
Na više snimaka vide se pusta, uništena i spaljena sela, kao i mrtva tela koja pripadnici UN skupljaju i stavljaju u vreće, a prikazan je i snimak identifikacije pedesetak leševa u Korenici, pošto ih je hrvatska strana predala Srbima. Snimci novinske agencije Rojters prikazuju i susret pripadnika Hrvatske vojske s pripadnicima UN na tački razgraničenja pošto su hrvatske snage prema potpisanom sporazumu morale da se povuku iz zauzetog područja.
U razgovoru s novinarima tadašnji komandant kanadskog bataljona, pukovnik na snimku tvrdi da su hrvatske snage odugovlačile s povlačenjem zbog čega su jedinice UN u područje Medačkog džepa ušle nekoliko sati kasnije od dogovorenog. Na putu su bile vidljive protivtenkovske mine i prepreke, a vojnici nisu dopustili prolaz Unproforu, pod izgovorom da treba čekati Norca.
„S hrvatske strane više smo puta bili izloženi vatri. Došlo je do više incidenata i više puta smo uzvraćali paljbom, ali niko nije poginuo“, kazao je novinarima oficir Mark Rulo opisujući sukobe s Hrvatskom vojskom. On je dodao da su hrvatskoj strani i dan kasnije kod mesta Ribnik morali dati ultimatum da će otvoriti vatru ako se ne povuku s dogovorene linije razdvajanja.
Drugi oficir UN, čije se ime nije pominjalo, izjavio je da su kuće u zauzetim srpskim selima uništene neposredno pre dolaska mirovnih snaga. „Hteli su se uveriti da ovde više nema ničega, pre nego što mi uđemo“, dodao je.
Suđenje se nastavlja 20. februara kada bi pred sudskim većem trebalo da se pojavi bivši komandant kanadskog bataljona Nilsen, a posle njega do 17. marta u ulozi svedoka trebalo bi da se pojavi još šest oficira Unprofora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari