Posle četvorogodišnje pripreme JP „Toplifikacija“ započelo je poslove koji treba da omoguće da se na vrelovod kostolačkih termoelektrana priključi više od hiljadu novih korisnika. Upravo su u toku obimni radovi prema brdu Tulba gde se uglavnom nalaze privatne kuće.

Posle završetka posla građani koji su potpisali ugovore, za priključak na vrelovod stana od oko 50 kvadrata plaćaće blizu 80.000 dinara dok naknada za priključak kuće od 100 kvadrata iznosi između 150.000 i 200.000 dinara. Branislav Stanisavljević pomoćnik direktora za tehnička pitanja u JP“Toplifikacija“ kaže da su pripreme za ovaj važan posao na takozvanoj lokaciji „Brdo 2 i 3“ trajale četiri godine.

– Zbog velike razuđenosti privatnih kuća i velikih površina individualnih parcela mreža koju gradimo je veoma razuđena i skupa. Na osnovu izjašnjavanja građana i potpisanih predugovora na ovim lokacijama biće priključeno 205 objekata. Sem ove, u toku građevinske sezone radićemo na dvadesetak lokacija od kojih su nekoliko u samom centru grada. Okončanjem ovih poslova stvaramo tehničke mogućnosti za 1.065 novih priključaka – ističe pomoćnik direktora Branislav Stanisavljević.

Priključenjem na vrelovod građani dobijaju najjeftiniju toplotnu energiju u Srbiji jer po kvadratu grejne površine plaćaju samo 31 dinar. Međutim, put do toga je dug i za sadašnje uslove poprilično skup. Građani sami naknade za priključak finansiraju i izradu projekta koji se u zavisnosti od firme kreće od jednog evra do 1,5 evra po kvadratnom metru grejne površine. Takođe moraju da kupe sav materijal za uvođenje grejanja i plate majstore koji za ugradnju jednog grejnog tela naplaćuju između 30 i 35 evra. U prodavnicama cene materijala za uvođenje grejanja su različite. U STR „Stojanović“, koja se nalazi u ulici Čede Vasovićabroj 3, kažu da imaju sve što je potrebno za uvođenje grejanja. Panelni radijator dužine jedan metar košta 6.200 dinara, jedno rebro aluminijumskog radijatora je 790 dinara, metar bakarne cevi kreće se 490 dinara za cevi od 18 mm do 990 dinara za prečnik od 35 mm, a ventili za radijatore koštaju oko 520 dinara.

– Ljudi kod nas obično dolaze sa specifikacijom materijala. Iz iskustva znamo da materijal za kuću od 100 kvadrata košta oko hiljadu evra, a za stan od oko 50 kvadrata treba oko 600 evra. Na ove cene treba dodati i troškove majstora koji se kreću oko 300 evra za kuću i oko 200 evra za stan – priča Zoran Stojanović vlasnik firme.

U firmi „Tadeus“ koja se nalazi na Trgu Radomira Vujovića kažu da po grejnom telu naplaćuju 30 evra, a da za kuću od 100 kvadrata kompletno uvođenje grejanja sa materijalom košta od 120.000 do 150.000 dinara, za stan od 50 kvadrata od 80.000 do 100.000 dinara. U firmi „Elteh termotehnika“ ističu da kod njih mogu naručiti kompletno uvođenje grejanja.

– Kod nas metar panelnog radijatora košta nešto manje od 6.000 dinara, rebro italijanskog aluminijumskog radijatora je 915 dinara, metar bakarne cevi od 18 mm je 450 dinara, a od 35 mm je 920 dinara. Komad ventila za radijatre košta od 250 do preko 500 dinara. Mi radijator ugrađujemo za 35 evra tako da za kuću od 100 kvadrata to iznese oko 300 evra, a za stan od 50 kvadrata to košta oko 200 evra. Ako rade naši majstori sa našim materijalom to za stan od 50 kvadrata iznese do 100.000, a za kuću od 100 kvadrata 180.000 dinara. Na izvedene radove garancija je pet godina – ističe Mirko Josić vlasnik firme Elteh termotehnika.

Potpišu ugovor, pa se predomisle i ne daju prolaz

U JP „Toplifikacija“ ističu da prilikom postavljanja toplovodne mreže nailaze na brojne teškoće sa vlasnicima parcela kroz koje treba da prođe toplovod. Vlasnici najpre daju saglasnost, potpišu ugovor a onda se predomisle i traže da najčešće za uzvrat dobiju besplatan priključak.

– To se dogodilo i ovoga puta i dvojica vlasnika nisu dozvolila prolaz preko parcela iako su prethodno potpisali saglasnost, Zbog toga smo morali da obustavimo radove, da izvršimo izmene u projektu i to nam je poskupelo radove i pomerilo rok završetka za mesec dana. Ti vlasnici kad budu želeli da se priključe na vrelovod moraće da plate dodatne troškove koje smo imali, ističe Branislav Stanisavljević pomoćnik direktora za tehnička pitanja u JP „Toplifikacija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari