Predsednik inicijativnog odbora za dobijanje statusa grada Dragan Taškov kaže za Danas da je za sedam dana na deset punktova u Pirotu i selima prikupljeno 6.735 potpisa građana da Pirot dobije status grada.


– Zadovoljan sam odzivom građana, a veliku zahvalnost dugujemo i političkim strankama i njihovim volonterima i nevladinim organizacijama koji su kao nikad do sada bili jedinstveni u ovoj akciji – kazao je Taškov, dodajući da je za izmenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji potrebno 10 odsto podrške upisanih birača ili 5.200 potpisa građana ove opštine.

– Od Vlade Srbije očekujemo da naš zahtev uputi u skupštinsku proceduru koja bi potom raspisala savetodavni referendum na kome bi se građani naše opštine izjasnili o inicijativi da Pirot dobije status grada – rekao je Taškov, dodajući da očekuje da se i Skupština opštine Pirot izjasni oko ove inicijative i donese odluku. Član inicijativnog odbora iz nevladine organizacije Građanska čitaonica „Pirgos“ Antonio Antić zahvalio se građanima koji su se u velikom broju odazvali ovoj akciji i podržali inicijativu da Pirot dobije status grada.

– Podrška nevladinog sektora bila je oko organizovanja volontera i prikupljanja potpisa građana. Veliku pomoć imali smo i u političkim partijama koje su se ovoga puta složile oko ove zajedničke akcije – rekao je Antić.

Inicijativu da Pirot dobije status grada pokrenuli su niški Centar za razvoj građanskog društva „Protekta“, u saradnji sa opštinom Pirot i pirotskim Društvom za zaštitu životne sredine „Stara planina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari