Prirodi je za razgradnju jedne plastične boce potrebno 450 godina, a čak 100 do 1.000 godina potrebno je za razgradnju najlon kese. A njih, zahvaljujući ljudskoj nebrizi, ima gotovo na svakom koraku. Ni Nacionalni park Đerdap koji se na 64.000 hektara prostire na teritoriji tri opštine, Golubac, Majdanpek i Kladovo, nije pošteđen smeća.

Prva u nizu majskih akcija „Očistimo Srbiju – Očistimo Đerdap“, koju sopstvenim sredstvima realizuje Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ naišla je proteklog vikenda na dobar odziv sportista i meštana Tekije.

Oko 150 učesnika akcije na potezu od tridesetak kilometara tokom subotnjeg prepodneva prikupili su više od 600 džakova zapremine 120 litara PET ambalaže i drugog otpada. Temeljno su očišćena odmorišta dužĐerdapske magistrale, plaža u Tekiji i šetalište dužove ribarske varošice, izletišta poput Hajdučke vodenice, lokalna smetlišta, kao i obale Dunava od otpada koje je nanela ova evropska reka.

Naredne subote akcija „Očistimo Srbiju – Očistimo Đerdap“ biće sprovedena na potezu Donjeg Milanovca, a 23. maja u reviru Dobre. Sem toga, posebna pažnja biće posvećena edukaciji učenika. Za starije osnovce biće organizovana kreativna radionica, u okviru koje će biti demonstrirana primena recikliranog papira, kao i prezentacija mogućnosti uštede energije u svim osnovnim školama na teritoriji NP Đerdap.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari