Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najniža prosečna zarada u avgustu ostvarena je u opštini Malo Crniće – svega 19.748 dinara, što je za par hiljada niže od minimalca, a čak četiri puta manja od najviše zarade od 75.957, ostvarene u Surčinu. Meštani Malog Crnića kažu da ovo nije nikakva novost, jer su u njihovoj opštini zarade već godinama ili najniže, ili među najnižima u Srbiji.


Velimir Jovanović (34), električar iz Malog Crnića, samo je jedan od mnogih mlađih ljudi koji su bez stalnog radnog mesta.

-Radim samo povremeno, kao i većina mojih prijatelja koji imaju od 30 do 35 godina. Pošto nemam siguran izvor prihoda, ne mogu da osnujem ni svoju porodicu, jer od čega da je izdržavam? Zato i dalje ne mogu da se osamostalim, nego živim kod roditelja, rekao nam je Velimir.

Bez posla je i Radiša Milojković, koji ima 60 godina pa se, samim tim, ne nada da bi ga neko zaposlio.

-Radio sam preko tri decenije u mlinu i ostao bez posla. Živim sam i bez ikakvih prihoda. Zaradim samo ponešto sezonski, sa konobarima na svadbama i sahranama, kazao Radiša.

On je dodao da svuda vlada partijsko zapošljavanje, pa ko nije u političkim strankama, ili živi bedno ili odlazi u inostranstvo.

Sveštenik Mirko Mihajlović, paroh u Crljencu, Kuli i Rašancu, kaže da, sem nezaposlenosti, zabrinjava i pad nataliteta u opštini Malo Crniće.

-Sve je manje svadbi i rođenja dece, a sve više sahrana. U poslednjih godinu dana, bila su samo tri-četiri venčanja i 10 krštenja, a čak 60 opela, kazao je otac Mirko.

Negica Ivić, vlasnica kioska u centru Malog Crnića, primorana je da i dalje radi, iako je stekla penziju u zemljoradničkoj zadruzi.

-Moram da radim, da pomognem sinu i snaji, koji su zaposleni samo na određeno, a imaju dete od 11 godina. Ukoliko ostanu i bez privremenog posla, značiće im da imaju bar ovaj kiosk, rekla je Negica.

U opštini Malo Crniće, koja se prostire na samo 273 kvadratna kilometra, živi oko 11.500 stanovnika, što je za oko 2.500 manje nego pre 10 godina, zbog iseljavanja, dok ih je 6.000 u inostranstvu. Zvanično, bez posla je oko 500 ljudi, ali je realna cifra daleko veća, pošto se mnogi sa sela ne prijavljuju na evidenciju NSZ.

Mitić: Kako su došli do proseka?

-Ne znam na kom su uzorku statističari došli do ovog proseka, jer mislim da on nije realan. Prosečna zarada u Opštinskoj upravi je oko 35.500 dinara, približna je i kod ostalih u javnom sektoru. Možda neko u privatnom sektoru nije isplatio jednu platu ili je u stečaju, pa se tako i ukupan prosek umanjio, kazao je Dragan Mitić, predsednik opštine Malo Crniće i dodao da je njegova plata 77.400, a ne 90.000, kao što su nedavno pisali neki mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari