Primena i karakteristike euro paleta 1Foto: Shutterstock/Gerasia

EURO palete su palete sa četiri ulaza koji omogućuju viljuškarima neometan transport i manipulaciju teškim teretima. Da bi se održao kontinuiran nivo na zavidnoj visini kvaliteta i da bi se osiguralo da su euro palete koje se koriste uvek izrađene po merilima standarda koji je donela Evropsaka asocijacija za palete, sve proizvedene euro palete se strogo kontrolišu pre puštanja u rad.

Ovi standardi se vrlo striktno primenjuju jer je upotreba EPAL/EURO paleta omogućila da roba na njima bezbedno prolazi preko granica širom Evrope i većine svetskih zemalja. Zahvaljujući ovim paletama transport robe se neomaetano odvija, mnogo brže i efikasnije nego pre standardizacije njihove upotrebe. Neuporediva je njihova manipulativnost ali i mogućnost stabilnog i bezbednog skladištenja i kvalitetne organizacije – racionalizacije magacina sa svojim prostorima. Sigurnost pri manipulaciji robe na EURO paletama je neuporedivo veća i garantuje bezbedniji rad.

Za izradu EURO paleta koristi se jezgra drveta i to najvišeg kvaliteta. Najčešće korišteno drvo je bukva, cer, grab, topola, hrast, javor, jela, smrča (smreka), lipa, akacija, kesten.

Kao što je već rečeno, EPAL/EURO palete su jednobraznih dimenzija. Dimenzije iznose 1.200 mm x 800 mm x 144 mm. Teške su u proseku oko 25 kg. Njihova nosivost može varirati ali po standardu ona iznosi 1.500 kg.

Sve euro palete sastoje se od istih elemenata a to su: 2 ivične daske dimenzija 1.200 mm x 145 mm x 22 mm; 2 doivične daske dimenzija 1.200 mm x 100 mm x 22 mm, 1 središna ili srednja daska dimenzije 1.200 mm x 145 mm x 22 mm, 3 poprečne daske dimenzija 800 mm x 145 mm x 22 mm, 2 donje ivične daske dimenzija 1.200 mm x 100 mm x 22 mm, 1 donja središna ili srednja daska dimenzija 1.200 mm x 145 mm x 22 mm, 3 drvene kocke dimenzija 145 mm x 145 mm x 78 mm, 6 drvenih kocki dimenzija 145 mm x 100 mm x 78 mm, 78 eksera.

Svi ekseri na svim EPAL/EURO paletama kod svih proizvođača istih su isti.Obloženi su i imaju svoju oznaku na glavi eksera. Oznaka se uglavnom sastoji od dva slova.

Na drvenim kockama sa obe duže strane nalaze se tri pečata i ovo je obavezni znak raspoznavanja EURO paleta. Gornje a naročito donje daske se ne blanjaju i ne boje. Ukoliko su obojene, one spadaju u posebnu kategoriju i tome će još biti reči.

Ukoliko se sirovina za izradu paleta toplotno tretira, tada se jezgro drveta izlaže temperaturi od najmanje 56 stepeni Celzijusa na oko 30 minuta. Na taj način osigurava se dodatno sušenje drveta čime se poboljšavaju radne osobine istog, vrši se svojevrsna dezinfekcija drvata i ubijaju potencijalne opasnosti kao što su gljive, paraziti, insekti i druge štetočine. Ove palete imaju poseban, četvrti pečat uz obavezna tri.
EURO palete mogu se nabaviti u nekoliko klasa – kategorija.

Nove palete su one koje vam isporučuje proizvođač ili distributer, direktno. Služe za prvu upotrebu. Najčešće su u upotrebi kad je u pitanju prehrambena, farmaceutska i hemijska industrija i njihove potrebe za transportom i magacioniranjem. Ove euro palete osiguravaju najviši stepen higijene i zaštite robe.

EURO palete koje su svrstane u prvu klasu – kategoriju su svetle. One su poptpuno sačuvale svoje radne osobine jer su prošle relativno mali broj korišćenja pri transportu i skladištenju. EURO palete koje su već duže vreme u upotrebi ili su stajale neko vreme spadaju u drugu klasu – tamnije su, vidljiviji su tragovi naprsnuća ili uboja do kojih je došlo prilikom manipulacije ali su sačuvale svoje radne i tehničke karakteristike i nosivost. Koriste se pri transportu i skladištenju na mestima i pod uslovima gde estetski momenat ne igra preveliku ulogu.

Polomljene i oštećene EURO palete uspešno se mogu popraviti i na taj način ih vratiti u upotrebu i one prelaze u kategoriju polovnih odnosno zamenjivih paleta.

EURO palete su uglavnom neobojene, znači drvo od kog su sklopljene nije tretirano ni bojeno. Ipak, postoji određen procenat i obojenih paleta. Boja je znak da su palete bile izložene ili čak kontaminirane nekim sadržajima nakon kojih nije preporučljivo da se koriste pri transportu namirnica za ljudsku ili životinjsku upotrebu, na primer. Ukoliko su vam palete potrebne za transport i skadištenje hemikalija, ovo je dobar izbor. Obojene palete su osiguranje protiv rizika od upotrebe u u nepreporučljive svrhe.

Naše tržište vam nudi veliki broj dostavljača, proizvođača i distributera EURO paleta. Bilo da su vam potrebne nove euro palete, zamenjive to jest polovne – korištene ili želite da reparirate svoje, već postojeće palete, da ih zamenite ili iznajmite, sve je moguće.

Sajt mirandre.com je vaš pouzdani vodič kroz sve povoljne mogućnosti koje su vam potrebne. Samo prave i proverene informacije su vam dostupne na jednom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.