Očekujem da će za mnoštvo turista Lepenski Vir biti jedno od mesta na kome će obavezno zastati i to će za nas imati ne samo istorijski, već i ekonomski značaj – rekao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, prekjuče, na svečanom otvaranju Centra za posetioce – Muzeja Lepenski vir. Savremeni Centar za posetioce, u okviru kojeg se nalazi zgrada sa amfiteatrom, izložbenom salom, kancelarijskim prostorom i pratećim instalacijama, građen je u protekle tri godine i u njega je država Srbija uložila više od 300 miliona dinara.


– Ovo je samo početak, ostalo je još poslova, Srbija i EU započinju projekat revitalizacije Golubačke tvrđave, tako da ćemo na Dunavu imati pravi primer evropskih integracija – kazao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, koji je uručio simbolične ključeve Centra za posetioce Predragu Markoviću, ministru kulture, informisanja i informacionog društva.

– Srbija neće da bude zatvorena, već otvorena zemlja. Zato smo napravili ovakav centar da bude otvoren i dostupan svima. Spremni smo da dokažemo da smo na zajedničkom toku sa ostalim evropskim zemljama i da Srbija ispunjava svoje obaveze prema svojim građanima i partnerima – istakao je ministar Marković. Lepenski vir, jedna od najsloženijih i najintrigantnijih evropskih kultura, čekao je više od 40 godina da bude adekvatno zaštićen. Na primeru Lepenskog vira treba da učimo kako da vrhunsko kulturno nasleđe bude dostupno – kazala je direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvetičanin, najavljujući da će nacionalni muzej pripremiti i novu postavku u tom Muzeju.

Pod rešetkastom konstrukcijom pokrivenom prozirnim leksanom nalaze se četiri hiljade kvadrata samog nalazišta i pratećeg prostora. Nakon četiri decenije pauze nastavljeni su konzervatorski radovi, a kao deo prezentacije pripremljena je i virtuelna rekonstrukcija neolitskog sela. Lepenski vir, jedinstveno preistorijsko arheološko nalazište, odlukom Vlade određeno je za turistički prostor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari