Pirot je jedini grad u Srbiji koji je u lokalnom parlamentu usvojio strategiju za inkluzivno obrazovanje romske i druge marginalizovane dece u opštini, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Pirotu.
Projekat su finansijski podržali Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije, organizacija Save the childreen (Spasimo decu) i opština Pirot.

Pirot je jedini grad u Srbiji koji je u lokalnom parlamentu usvojio strategiju za inkluzivno obrazovanje romske i druge marginalizovane dece u opštini, saopšteno je juče na konferenciji za novinare u Pirotu.
Projekat su finansijski podržali Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije, organizacija Save the childreen (Spasimo decu) i opština Pirot. Kako je saopšteno, opštinski tim za izradu ove stategije uspeo je da poveća broj romske dece koja su na celodnevnom boravku u predškolskoj ustanovi.
– Prvi put su sva romska deca koja su završila osmi razred upisala željenu srednju školu – rekla je, pored ostalog, jedan od koordinatora tima Slavica Stanisavljević.
Na konferenciji su o značaju ove strategije i o uključivanju sve većeg broja romske dece u obrazovni sistem i kompletno poboljšanje kvaliteta života marginalizovanih grupa, govorili Keti Kotrel, predstavnik Ambasade Velike Britanije u Srbiji, Saša Turoman iz organizacije Save the childreen, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i koordinator tima u Pirotu Radovan Asković.
– Srećni smo što pružamo pomoć ovakvim projektima. U Pirotu je ova strategija dobro urađena. Nadamo se da će tako biti i na nacionalnom nivou i da će se kroz Dekadu Roma poboljšati njihov položaj. Zadovoljna sam što su odlično sarađivale sve institucije, lokalna vlast i nevladin sektor u ovom gradu – rekla je Keti Kotrel.
Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić rekao je da je izrada strategije prvi korak ka implementaciji i cilju kojim se teži – uključivanju romske dece, dodajući da je opština Pirot često bila lider kad je reč o pravima dece.
– Ovo može da bude primer i drugim opštinama i najvažnije je da je postojala dobra volja dece, roditelja, škola i vlasti – rekao je Saša Turoman.
Radovan Asković je rekao da je strategija usvojena na sednici Skupštine opštine Pirot. – Pirot je prvi grad koji je usvojio ovu strategiju i tim koji je radio nastojao je da sagleda sve probleme i potrebe romske i druge marginalizovane dece – rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari