Kako u predgovoru ističe profesor rimskog prava i retorike Obrad Stanojević, ovo je do sada najobimnija zbirka sudskih govora na srpskom jeziku, koja počinje Polit – Desančićevom odbranom Svetozara Miletića, 1878. godine u Budimpešti, optuženog za veleizdaju, a seže sve do novog milenijuma.

Kako u predgovoru ističe profesor rimskog prava i retorike Obrad Stanojević, ovo je do sada najobimnija zbirka sudskih govora na srpskom jeziku, koja počinje Polit – Desančićevom odbranom Svetozara Miletića, 1878. godine u Budimpešti, optuženog za veleizdaju, a seže sve do novog milenijuma. „Velike advokatske odbrane“, koje je priredio Oliver B. Injac (1969), sadrže 37 antologijskih odbrana, u rasponu od 130 godina (1878 – 2002), svedočeći o advokatskoj hrabrosti, etici, kao i o društvenom kontekstu koji osvetljavaju na „dramski način“, kako je juče na promociji primetio profesor beogradskog Pravnog fakulteta Jovica Trkulja.
Da bi došao do nekih slika ili govora, autor je, kako naglašava profesor Stanojević, morao da uloži mnogo energije i domišljatosti: „Do autentičnog teksta odbrane koju je izgovorio Draža Mihailović, Injac je došao na taj način što je saznao da je neki stari Beograđanin slušao preko radija suđenje i direktno snimao Mihailovićeve reči uz pomoć gramofonskog narezivača zvuka, ‘čuda tehnike’ iz tridesetih godina prošlog veka, i tako je taj govor našao mesto u ovoj knjizi“.
Besede, kako je rekao Trkulja, vraćaju dostojanstvo javnoj reči u Srbiji, dok je advokat Ilija Radulović, zastupljen sa besedom u knjizi, istakao da Injac svetonosno afirmiše istinu i autentične vrednosti u srpskoj advokaturi, uspostavljajući jasnu hijerarhiju vrednosti. To je posebno značajno, dodao je Radulović, jer živimo u vremenu „lažokratije, kriminokratije, nikogovića, foteljaša, karijerista i onih ‘šupljih ljudi’ o kojima je pisao Tomas Eliot“. Za advokata Vitomira Kneževića, ovo je „vrhunski pokušaj da se pomogne srpskom društvu i da se afirmiše advokatska profesija“, dok advokat Radoslav Nedić, bivši predsednik Advokatske komore, ukazuje da knjiga afirmiše advokatsku profesiju i da je zbog toga dragocena za profesiju.
Svaka od ovih beseda, za autora je paradigmatična slika vremena, a pravdoljubivost, odmerenost, znanje i vrlina su etičke koordinate ove knjige, zaključio je Injac, koji je 1994. osvojio prvu nagradu na takmičenju u besedništvu na beogradskom Pravnom fakultetu. Ovo je drugo, prošireno, izdanje koje je objavio Službeni glasnik u ediciji Retorika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari