Primož Ulaga: Doskok u korupciju 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Priče je pre svega, a možda i samo za populaciju 50+.

Legendarnog jugoslovenskog ski skakača Primoža Ulagu sud u Sloveniji osudio je na 23 meseca zatvora, uslovno na tri godine, posle priznanja da je uzimao mito od takmičara dok je bio na čelu Skijaškog saveza Slovenije.

Ime, prezime, bože moj korupcija, svima van pomenute kategorije zvuče i nepoznato i nezanimljivo. Za razliku od onih koji se sećaju one SFRJ još na zdravim nogama i kako se i u Srbiji operisanoj od skijanja, a posebno od skijaških skokova sa velikim uzbuđenjem navijalo za te momke iz Slovenije, i divilo im se zbog hrabrosti da na skijama lete stotinak metara. Ulaga je bio jedan od nosilaca te generacije koja je prva stigla do medalja u tom sportu i koja je „uvela“ da se Nova godina i u Šumadiji prati kroz čuvenu turneju „Četiri skakaonice“ koja se održavala u vreme tih praznika.

Ulaga će na leto napuniti 60 godina, a lane je napunio punih 40 od kad je postao prvi Jugosloven i Slovenac koji je pobedio u Svetskom kupu u Tander Beju u Kanadi kada je imao samo 18 leta. Bio je među favoritima za medalju na Olimpijskim igrama u Sarajevu gde je na ogromno žaljenje 20 miliona Jugoslovena podbacio, na maloj skakaonici bio je 57. a na velikoj trinaesti.

Na Olimpijskim igrama u Kalgariju, sa ekipom u sastavu Miran Tepeš, Matjaž Debelak i Matjaž Zupan, osvojio je srebrnu medalju, što je bio podvig, bila je to prva medalja za tu državu na ZOI i svi momci na čelu sa Ulagom bili su nacionalni heroji. Ulaga je bio drugi i na Svetskom prvenstvu u skijaškim letovima u nemačkom Obersdorfu iza Norvežanina Fidjestela, imao je devet pobeda u svetskom kupu, a u sezoni 1987/88. osvojio je 3. mesto u generalnom plasmanu.

Skijaškim skokovima počeo je da se bavi u 10 godina, po sopstvenim rečima „kasno“, jer se i u to vreme za tako specifičan sport regrutovalo u ranom detinjstvu. Napredovao je brzo, talenta je bilo, a sve ostalo je težak rad na fizičkoj spremi koji se sa strane ne vidi, ali se pri uzletima i doskocima itekako oseća. U sportu gde padovi mogu biti sudbonosni i tragični, imao ih je nekoliko baš teških, ali što srećom, što zbog pomenute fizičke spreme nikad nije doživeo nijedan prelom. U sportu gde i najmanja tehnička greška može biti fatalna, nije ih napravio mnogo i bio je junak tog doba i za one kojima je grudvanje bilo najveće zimsko iskušenje.

Po završetku karijere najpre je bio direktor nordijskih reprezentacija Slovenije, a potom od septembra 2012. do 2015. predsednik Smučarskog saveza Slovenije, gde je evidentno napravio najveću grešku. Prvi čovek skijanja u Sloveniji funkcija je ranga predsednika Fudbalskog ili košarkaškog saveza Srbije, a možda i nešto više.

Populacija 50+ radije bi ga se sećala po letovima, nego po doskoku u korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari