U samo dve sedmice dve organizacije dijametralno suprotnih karaktera preko medija obratile su se otvorenim pismom predsedniku opštine Velimiru Stanojeviću sa, u suštini veoma sličnim zahtevom. Prvo su članovi Unije privatnih preduzeća i preduzetnika Čačak 2000 otvorenim pismom od prvog čoveka opštine zatražili da posle deset godina od političkih promena u opštini najzad ispuni predizborna obećanja koja su davali njegov prethodnik i on sam, a od kojih se jedno odnosilo i na depolitizaciju lokalne samouprave.

U samo dve sedmice dve organizacije dijametralno suprotnih karaktera preko medija obratile su se otvorenim pismom predsedniku opštine Velimiru Stanojeviću sa, u suštini veoma sličnim zahtevom. Prvo su članovi Unije privatnih preduzeća i preduzetnika Čačak 2000 otvorenim pismom od prvog čoveka opštine zatražili da posle deset godina od političkih promena u opštini najzad ispuni predizborna obećanja koja su davali njegov prethodnik i on sam, a od kojih se jedno odnosilo i na depolitizaciju lokalne samouprave. Ovih dana predsedniku se sa sličnim zahtevom otvorenim pismom obratio i Sindikat obrazovanja Čačak (SOČ) koji od predsednika očekuje da prilikom izbora direktora Regionalnog centra za stručno usavršavanje budu ispoštovani principi stručnosti, a ne da se imenovanje obavi na osnovu partijske pripadnosti i podobnosti.
Predsednik SOČ Radovan Kuvekalović objašnjava da ovaj sindikat od lokalnih vlasti očekuje da na funkciju direktora ove ustanove od izuzetnog značaja za grad i opštinu bude imenovan onaj ko je u stanju da zadovolji kriterijum stručnosti, ekonomičnosti i profitabilnosti, budući da će od centra putem raznoraznih seminara direktnu korist imati ceo grad.
„Ideju o osnivanju Regionalnog centra u Čačku od samog početka podržali su prosvetni radnici ovog grada, jer takva ustanova treba da afirmiše decentralizaciju, unapredi stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju i učini ga jeftinijim i dostupnim svim zaposlenima u prosveti Čačka i Moravičkog okruga. U tom smislu Opština Čačak je dala izuzetan doprinos formiranju Centra i napravila izuzetan iskorak u odnosu na druge opštine u Srbiji. Takođe, Opština Čačak je uvažila prosvetne radnike Čačka i na taj način što su u Upravni odbor imenovani i predstavnici prosvetnih radnika. Međutim, ono što je bacilo senku na ceo ovaj poduhvat i naišlo na ogorčenje kod samih prosvetnih radnika u Čačku je imenovanje v.d. direktora. Naime, mi smatramo da samo najbolji prosvetni radnici mogu biti birani i imenovani na čelo ustanova koje se bave obrazovanjem u našoj opštini i Moravičkom okrugu. Poštovanje ovog principa je od suštinske važnosti za dobrobit i dalji prosperitet obrazovanja u našem gradu, opštini i Okrugu“, navodi se u otvorenom pismu Velimiru Stanojeviću, predsedniku čačanske opštine.
Po oceni čačanskih prosvetnih radnika kadrovska politika, koja već čitavu jednu deceniju oličava rad lokalnih vlasti, negira osnovne principe kao što su stručnost i nezavisnost u odnosu na političke stranke, zbog čega SOČ, kao i kada je na osnovu političke podobnosti imenovana načelnica Školske uprave, najavljuje bojkot Regionalnog centra za usavršavanje.
„Na mesto v.d. direktora Centra postavljena je osoba koja je dugo bila odsutna iz Čačka, van prosvetnih tokova u našem gradu i Srbiji uopšte. Ako joj je trebalo pomoći da se vrati u prosvetu, trebalo joj je prvo ponuditi posao profesora u nekoj od naših škola, a ne odmah tako odgovorno mesto. Smatramo da nam nisu potrebne institucije koje služe samo za zapošljavanje partijskih kadrova, već institucije koje će afirmisati smisao i vrednost obrazovanja u društvu. Zato će Sindikat obrazovanja Čačak insistirati da sva rukovodeća mesta u ustanovama koja se bave obrazovanjem prosvetnih radnika ne pripadaju partijama, već prosvetnim radnicima. Kao legitimni predstavnik prosvetnih radnika naše opštine SOČ se protivi izboru sadašnjeg v.d. direktora i insistira da u proceduri izbora direktora svoje mišljenje o kandidatima daju i prosvetni radnici. Ukoliko se ne ispoštuju principi koje smo ovde naveli, naš odgovor će biti bojkot takvih ustanova, pa neka se one bave same sobom i služe na „dobrobit“ partija, a ne napretku našeg grada.U tom smislu, od lokalne samouprave, koja će dati konačno mišljenje o ovome, zahtevamo da se ovo uvaži u daljem toku postupka rešavanja ovog konkretnog pitanja, a i daljeg bavljenja pitanjem obrazovanja u Čačku“, zaključuje se u pismu SOČ.
Prema saznanjima lista Danas predsednik čačanske opštine se već sastao sa predstavnicima SOČ obećavši im da će se on lično založiti da osnovni kriterijum pri imenovanju direktora bude stručnost. Konačan sud o tome da li će na funkciju direktora Centra biti imenovan dr Željko Papić ili dosadašnja v.d. direktorka Milka Jakšić, daće odbornici opštinskog parlamenta na prvom narednom skupštinskom zasedanju, budući da su oba kandidata prilikom izjašnjanja članova Upravnog odbora dobila podjednak broj glasova. Na drugoj strani budući da je Jakšićeva slovila za kadrovsko rešenje čačanskih demokrata po mnogim ocenama realno je očekivati da s obzirom na trenutni odnos DS i Nove Srbije na lokalu, zahtevi SOČ budu ispunjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari