Žetva pšenice u Jablaničkom okrugu je završena. Minule jeseni posejano je oko 24.000 hektara, a prinosi se kreću od tri do četiri hiljade kilograma po hektaru. Ratari ističu da je kvalitet hlebnog žita bolji nego poslednjih godina, ali će, ipak, zarade biti više nego skromne, a na pojedinim parcelama biće i gubitaka.

Žetva pšenice u Jablaničkom okrugu je završena. Minule jeseni posejano je oko 24.000 hektara, a prinosi se kreću od tri do četiri hiljade kilograma po hektaru. Ratari ističu da je kvalitet hlebnog žita bolji nego poslednjih godina, ali će, ipak, zarade biti više nego skromne, a na pojedinim parcelama biće i gubitaka. Kombajneri su ove godine odredili cenu od deset do dvanaest hiljada dinara po hektaru, što je za trećinu više nego proteklih godina. Jedan od razloga poskupljenja usluga su nove, više cene goriva i rezervnih delova.
Zbog cene pčenice koja je oko dvadeset dinara za kilogram, ovogodišnji rod će završiti u ambarima seljaka i najvećim delom će biti korišćen za ishranu stoke. Leskovački „Umipek“, koji je ovlašćen da preuzima hlebno žito, spreman je da otkupi sve ponuđene količine, ali je odziv ratara veoma skroman, što je moglo i da se očekuje zbog niske otkupne cene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari