Medveđa, Leskovac – U Medveđi, na jugu Srbije, dvanaest srpskih porodica, koje su se nelegalno uselile u novopodignutu višespratnicu u centru grada, podneli su zahtev nadležnim organima SO Medveđa da im srpska imena zamene albanskim, te da će se, ukoliko ni posle toga ne budu uspeli da reše svoj najveći problem – krov nad glavom – iseliti na Kosovo i Metohiju.

Medveđa, Leskovac – U Medveđi, na jugu Srbije, dvanaest srpskih porodica, koje su se nelegalno uselile u novopodignutu višespratnicu u centru grada, podneli su zahtev nadležnim organima SO Medveđa da im srpska imena zamene albanskim, te da će se, ukoliko ni posle toga ne budu uspeli da reše svoj najveći problem – krov nad glavom – iseliti na Kosovo i Metohiju.
Slobodan Drašković, predsednik Opštine Medveđa, ističe da problem stambene zgrade koja ima četrdesetak stanova i koja je završena 2003. godine, treba da razreše Republička direkcija za izgradnju i Vlada Srbije. U ovom slučaju, dodaje prvi čovek opštine, lokalna samouprava je nemoćna, jer nema nikakvu nadležnost.

Protest i u Beogradu

Ispred Predsedništva i Vlade Srbije proteklih dana bespravno useljeni stanari tražili da se reši njihov pravni status. Iz Direkcije za imovinu su obavešteni da je pet stanova kupila Građevinska direkcija Srbije za potrebe Ministarstva za socijalna pitanja. Takođe im je obećano da neće biti iseljeni dok se konačno ne utvrdi ko je stvarno vlasnik ove stambene zgrade u centru Medveđe.

– Stanovi su građeni sredstvima Koordinacionog tela za jug Srbije, ali kako je došlo do promene Vlade, iako završeni pre pet godina, nisu useljavani – kaže Drašković..
Pre mesec dana u stanove se uselilo tridesetak porodica, ali je ubrzo 15 dobrovoljno otišlo, dok je 12 porodica rešilo da se do kraja bori „za svoj stambeni prostor“. Sudeći po onome što se zna, ključni problem je spor između lokalne samouprave i Direkcije za izgradnju. Direkcija je 22 stana uzela za sebe, a 18 je pripalo Vladi Srbije. To je razljutilo čelnike u lokalnoj samoupravi, koji se tome protive, jer je prvobitno dogovoreno da ovi stanovi imaju „razvojnu funkciju“, odnosno da privuku mlade stručnjake i da, sa druge strane, spreče godinama prisutnu migraciju stanovništva.
Pomenuti stanovi u Medveđi počeli su da se grade 2000. godine i bili su deo poznatog programa „Deset hiljada stanova“. Direkcija za izgradnju je poslednjeg dana 2003. godine stanove predala lokalnoj samoupravi Medveđe, a oni su nešto kasnije dodeljeni radnicima pojedinih opštinskih i državnih organa u ovom kraju, o čemu je lokalna samouprava obavestila Direkciju za gradnju Republike Srbije. Ali, usledio pravi šok. Iz Direkcije za gradnju su pismeno obavestili lokalnu vlast Medveđe da je napravljen propust u pravnoj proceduri i da je odluka „o poklonu stanova“ stavljena van snage pošto je nezakonita.
Predsednik Opštine Medveđe Slobodan Drašković ne krije razočarenje. Ističe da su ovde bili, najblaže rečeno, šokirani takvim stavom Direkcije za izgradnju, pa je zatraženo da se utvrdi konkretna odgovornost.
– Bili smo primorani da plaćamo i čuvara, a od Vlade smo zatražili da najnovija odluka Direkcije bude stavljena van snage, odnosno da nam se omogući da stanove konačno damo onima kojima su preko potrebni – kaže Slobodan Drašković.
Obezbeđenje trenutno ne čuva zgradu, jer o njoj brinu (ne)legalno useljeni Medveđani. U policijskoj upravi su proteklih dana saslušani novopridošli stanari, a opštinska Komisija za urbanizam je svim bespravno useljenim stanarima izdala rešenje da se u roku od tri dana, pod pretnjom prinudnog izvršenja, neizostavno isele iz ove zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari