Iz budžeta Koordinacionog tela opštini Preševo u 2011. biće usmereno do 104 miliona dinara, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, koji je u razgovoru sa čelnicima lokalne samouprave predstavio budžetski kapacitet namenjen jugu Srbije, pre svega za infrastrukturne namene koje bi trebalo da zadovolje potrebe građana bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Predsednik Koordinacionog tela najavio je i dodatnih 21 milion dinara koji će biti obezbeđen i delom iz Ministarstva za državnu upravu na čijem je on čelu.

– Pred nama su zaista veliki zadaci, jer postoje mnogi problemi koji opterećuju opštinu Preševo, a to su, pre svega, ekonomski problemi, nezaposlenost i siromaštvo – rekao je Marković. On je izrazio nadu da će 2011. godina biti obeležena rešavanjem pitanja vanbolničkog porodilišta u Preševu naglašavajući da je taj problem iz sektora zdravstva opterećivao i političku situaciju u toj opštini.

– Ove godine ćemo rešiti problem zdravstva tako što će se adaptirati deo Doma zdravlja za potrebe porodilišta – rekao je čelnik opštine Ragmi Mustafa i naglasio da je u Preševu u prethodnoj deceniji urađeno nešto što je doprinelo poboljšanju kvaliteta života građana te opštine. On je ukazao da ova opština ima znatno veće potrebe od raspoloživih sredstava za investicije koje iznosi oko milion evra, napomenuvši da stvarane potrebe iznose više 20 miliona evra. Mustafa je dodao da je prošle godine rešen problem informisanja na albanskom jeziku u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, istakavši da ostaju veliki problemi u oblasti obrazovanja. Kao otvorena pitanja ostaju korišćenje udžbenika u osnovnim i srednjim školama, kao i priznavanje diploma fakulteta u Prištini i Tirani.

Opština Preševo po prosečnoj starosti stanovništva jedna je od najmlađih, ali i najsiromašnijih u Srbiji zbog čega je prisutan i problem lažnih azilanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari