Na Površinskom kopu „Drmno“ u novembru je otkopano 2.009.372 kubika čvrste mase što je na nivou od 55 procenata od planiranih količina za protekli mesec. Od početka godine ukupno je otkopano 29.964.945 kubika jalovine što predstavlja ostvarenje od 78 procenata u odnosu na bilansirane količine za ovu godinu.


Ukupan učinak rudarskih sistema na otkrivci, posledica je ukupnih nepovoljnih ovogodišnjih okolnosti. Treba podsetiti da peti jalovinski sistem u prvoj polovini godine nije radio više meseci zbog kvara na bageru „SRs 2000“. Od druge polovine godine na rad jalovinskih sistema uticale su vremenske neprilike, kao i posledice koje je nevreme ostavilo za sobom. U novo nastaloj situaciji utvrđeni su prioriteti. Jedan od njih je i taj, da se za što kraće vreme otkriju što veće eksploatacione rezerve uglja u delu ugljenog ležišta koje nije bilo poplavljeno. To je zahtevalo izmenu tehnologije rada rudarske mehanizacije angažovane na otkrivci, što se nepovoljno odrazilo na kapacitete rada bagera, a samim tim i na ostvarene ukupne proizvodne efekte.

Inače, rudarska mehanizacija na ugljenom sistemu radi stabilno. Na proizvodnji uglja angažovana su dva bagera SchRs 800 i SRs 400. Proizvodni proces usklađen je sa potrebama rada i angažovanja termoenergetskih proizvodnih jedinica u Kostolcu i Drmnu. U novembru je iskopano 563.482 tone uglja. Na deponijama se na kraju novembra nalazilo 489.566 tona sitnog uglja, što je na nivou planiranih količina. Za 11 meseci iskopano je ukupno 5.169.895 tona uglja, što je na nivou od 80 procenata od bilansa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari