Najvažnija tačka dnevnog reda koja je izazvala burnu raspravu i podneto oko dvadesetak amadmana poslednje 11-te sednice lokalnog parlamenta u Golupcu bila je donošenje odluke o budžetu za 2010.godinu.

Posle dugotrajne rasprave od strane odbornika Demokratske stranke i stranke G-17 plus koji su u opoziciji,odbornička većina usvojila je predlog budžeta za narednu godinu od 110 miliona i suficit od 4,3 miliona dinara.Zbog smanjenja transfernih sredstava od strane Republike Srbije i svetske ekonomske krize sredstva su manja u odnosu na ovu godinu za oko 18 miliona dinara. Kao i kod ostali manjih i nerazvijenih opština i u opštini Golubac budžet je potrošački,a ne razvojni. Usvojene su i dve strategije,strategija lokalnog ekonomskog razvoja i lokalna strategija održivog razvoja za koje je pored vladajuće većine glasala i opozicija.

– I pored opšte besparice nastojaćemo da sopstvenih sredstvima,donacijama i od pomoći države Srbije stvorimo sve preduslove za privredni razvoj ovog kraja,a sve to u cilju smanjenje broja nezapsolenih i boljeg života građana. Jedan od ciljeva je oživljavanje privrede, povratak stručnih kadrova, razvoj obrazovanja,kulture i sporta, kako bi Golubac jednoga dana bio grad u kome će svi rado dolaziti i tu ostati. Svesni smo da nas na ovom planu čeka veliki posao, mnogo rada i truda kao i para kojih ima sve manje,uz podršku građana, obećavamo da ćemo istrajati u ovim opredelenjima u nadi da će Golubac u skorijoj budućnosti postati značajna turistička desetinacija na Dunavu,Donjem Podunavlju i Srbiji, ističe predsednik opštine,dr Nebojša Mijović.

Odbornička većina u lokalnom parmanetu na ovoj sednici usvojila je nekoliko značajnih odluka za uspešniji rad i razvoj ove podunavske opštine. Reč je o odlukama plana detaljne regulacije i stzrateške procene uticaja na životnu sredinu plana detaljne regulacije za revitalizaciju tvrđave Golubački grad,zaštite od elementarnih nepogoda, o izradi prostornog plana opštine kao i plana generalne regulacije i strateške procene uticaja na životnu sredinu generalne rerulacije gradskog naselja Golubac. Doneta je i odluka o otpisu kamata na dospele obnaveze po osnovu određenih lokalnih javnih prihoda. Ovom odlukom određuju se uslovi,obim i postupak otpisa obračunate i neplaćenie kamate na obaveze koje su dospele za plaćanje do kraja ove godine po osnovu poreza na imovinu pravnih i fizičkih lica kao i naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.

U opštini Golubac čine napore da se naprave zdravi temelji na kojima će se bazirati ekonomski razvoj a posebno u oblasti turizma i poljoprivrede,a svaki pozitivan korak koji se napravi je postepeni izlazak iz porodice siromašnih opština u Srbiji.

-Strategija ekonomskog razvoja ove podunavske opštine je Golubac-obnovljeni grad-Tvrđava srpaske iastorije na Dunavu,razvijenih naselja,očuvanje životne sredine i zadovoljnih ljudi,mesto alasa,ribolova,lova,zdrave hrane i sportova na vodi, a opšti ciljevi su razvoj turizma,komunalne infrastrukture,razvijanje malih i srednjiuh preduzeća i razvoj poljoprivrede. U lokalnoj strategiji održivog razvoja u periuodu od 2010. do 2014. opština Golubac koristeći postojeće resurse i tradicionalne vrednosti u nacionalnom okruženju i Evropskoj uniji,a kroz poštovanje ljudskih prava i razvoj humanioh odnosa u društvu,nastojaće da da putem razvoja turizma i drugih privrednih grana postane socijalno sigurna sredina za sve svoje građane,kaže predsednik SO Golubac,dr Boban Trifunović.

Bez rasprave,usvojeni su većinom glasova izveštaji o radu predškolske ustanove ,,Lasta’’ Golubac i osnovnih škola Živojin-Žika Popović’’ Klenje, veljko Dugošević iz Braničeva i Branko Radičević iz Golupca. Lokalni parlament na ovoj sednici usvojio je i nekoliko značajanih odluka koje se odnose na određivanje matičnih područja,o opštinskim administrativnim taksama,pristupanju regiona za opravljanje otpadom, formiranju saveta za mlade i dopunu odluke o osnivanju Saveta za turizam kao i predlog rešenja o obrazovanju stručne komisije za izradu godišnjeg programa zaštite,uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Usvojen je i izveštaj o aktivnostima za ovu kao i program rada Turističke organizacije Golubac za narednu godinu. Razrešena je dužnosti direktora Tustičke organizacija tatjana Miloradović,a na ovo mesto za vršioca dužnosti imenovan Ljubiša Milić iz Maleševa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari