Prošlogodišnje elementarne nepogode nanele su veliki štetu Površinskom kopu „Drmno“ i u značajnoj meri su otežale organizaciju i realizaciju proizvodnog procesa na Površinskom kopu „Drmno“. I pored brojnih nedaća i problema, zahvaljujući velikom angažovanju i inovativnosti zaposlenih to se nije osetilo u proizvodnji i isporuci uglja tokom proteklog zimskog perioda.

Produženo dejstvo posledica prošlogodišnjih nepogoda i te kako se oseća i biće potrebno još vremena i sredstava da se obezbede regularni uslovi za rad osnovne rudarske mehanizacije.

O radu Površinskog kopa „Drmno“ tokom zimskog perioda, ostvarenim rezultatima u prvom kvartalu, aktuelnim problemima i predstojećim obavezama, Zoran Milošević, direktor Direkcije za proizvodnju uglja PD „TE – KO Kostolac“ je izjavio:

– Rudarski sektor je u proteklom zimskom periodu odgovorio svim postavljenim obavezama koje su se odnosile na obezbeđivanje potrebnih količina uglja za rad termoenergetskih blokova, jer je to bila naša primarna obaveza. U prilog potvrdnom odgovoru govori i činjenica da su termo postrojenja uredno, stabilno, kontinuirano snabdevana potrebnim količinama kvalitetnog uglja, ističe Milošević. Pored toga tokom zimskog perioda održavali smo na bilansiranom nivou i rezerve uglja na deponijama, tako da se ni jednog trenutka nije postavljalo pitanje urednog snabdevanja ugljem kostolačkih termokapaciteta. Podsetio bih i na činjenicu da je PD „TE – KO Kostolac“ preuzeo obavezu da snabdeva ugljem i TE „Morava“ iz Svilajnca, umesto kolubarskih kopova, tako da smo i u pogledu ove obaveze obezbedili neophodne količine uglja. Obzirom na sveukupnu situaciju posle elementarne nepogode koja je pogodila naš kraj nije bila planirana proizvodnja uglja za široku potrošnju. Ali, zbog velikog pritiska sindikalnih organizacija i drugih udruženja rudarski sektor je preuzeo i tu obavezu i proizveo potrebne količine uglja. Tokom zimskog perioda radilo se u veoma teškim uslovima. Bilo je teško ljudima i mašinama. Samo velikim radom i požrtvovanjem zaposlenih uspeli smo da održimo kontinuitet proizvodnje i odgovorimo postavljenim obavezama.

Ako se koristimo jezikom brojki rezultati su sledeći. Planirana proizvodnja uglja bilansirana je u oličini od 2.531.000 tona, a ostvarena je u količini od 2.089.206 tona, što predstavlja ostvarenje od 82,5 procenata od plana. Kada je reč o otkrivci, bilansirana je proizvodnja od 10.810.000 kubika čvrste mase, a ostvarena je u količini od 8.222.722 kubika, što predstavlja ostvarenje od 74,8 procenata u odnosu na tromesečni bilans. Ostvareni rezultati u prvom tromesečju ove godine bili su uslovljeni negativnom logističkom podrškom, koja se manifestovala kroz nedostatak dobrih puteva do radnih mesta, potrebne pomoćne mehanizacije, vozila za masovan prevoz ljudstva, interventno delovanje, kao i tekuće održavanje. Uz sve to treba reći da se na Površinskom kopu „Drmno“ oseća i nedostatak operativne radne snage, itd.

Svi mi iz rudarskog sektora svesni smo značaja ispunjenja energetskog bilansa prema portfelju iz 2015. godine, koje je dostavila Vlada Republike Srbije. Upravo zbog toga na nivou Direkcije za proizvodnju uglja donet je plan internog rebalansa proizvodnje kroz nove mesečne bilanse, uz definisanje potrebnih mera za ostvarivanje planiranih proizvodnih bilansa.

Šta su trenutno najveći problem u rudarskom sektoru i kako ih prevazići?

Trenutno najveći problemi u rudarskom sektoru proističu iz nedostatka potrebne logistike koja se u narednom periodu mora prevazići. Tu pre svega mislim na nedostatak pristupnih puteva. Ugovor je dobilo zavisno preduzeće „Autotransport“, koje je pri obavljanju ovih poslovima pokazalo zavidan kvalitet, pa je realno za očekivati da će ovaj problem uskoro biti prevaziđen. Evidentan je i problem sa nedostatkom sopstvene pomoćne mehanizacije, kao i vozila za masovan prevoz (kamioni, kampanjole), čiji se dolazak uskoro očekuje.

Svakako na prvom mestu je završetak aktivnosti na sanaciji posledica elementarne nepogode i izvlačenju zarobljene rudarske mehanizacije i ostale opreme. Kao što znate u petak, 3. aprila izvučen je bager SRs 470, a preostala je još pogonska stanica B-1800, kako bi se sva potopljena oprema izvukla iz mulja. Pripremne aktivnosti za izvlačenje pogonske stanice su završene i sada treba pristupiti njenom izvlačenju. Sve aktivnosti na sanaciji posledica poplave i izvlačenju rudarske mehanizacije i opreme odrađene su sopstvenim snagama, pri čemu su rudari pokazali značajnu dozu inventivnosti i znanja u pronalaženju potrebnih tehničkih rešenja. Posebno se to odnosi na zaposlene elektro struke, koji su pokazali i dokazali da im napredna tehnologija budućnosti nije strana. Ne smemo zaboraviti da značajno mesto u realizaciji postignutih poslova pripada i radnicima PD „Autotransport“, koji su pokazali puno profesionalnosti radeći neprekidno, odnosno koliko je to bilo potrebno da se odrade ovi nesvakidašnji i teški poslovi.

Jedan od prioriteta svakako su ovogodišnji remonti. U aprilu zvanično počinje remontna sezona na Površinskom kopu „Drmno“, koje će se odvijati do novembra. Veoma je važno proveriti defektažne liste i odraditi pripremne aktivnosti da bi se planirana dinamika sprovođenja remonata ispoštovala i svi predviđeni poslovi uradili kvalitetno. U narednom periodu treba intenzivirati i radove na sprovođenju nove koncepcije odvodnjavanja, jer je prethodna godina pokazala da primena dosadašnje koncepcije nije odgovarajuća u odbrani kopa od elementarnih nepogoda većeg obima koje su sve prisutnije i izvesnije. Smatram da je neophodno izvršiti i optimizaciju tehnoloških parametara otkopavanja. To podrazumeva sprovođenje aktivnosti koje imaju za cilj stvaranje optimalnih tehnoloških uslova za postizanje potrebnih kapaciteta s obzirom na to da je peti rudarski sistem za otkrivanje uglja započeo formiranje niveleta sa površine terena, što za posledicu ima gubitak povoljnih parametara za rad drugog i trećeg jalovinskog sistema, a to se odražava na smanjenje njihovih kapaciteta i efekata rada.

U svakom slučaju pred nama je još jedna naporna i teška proizvodna godina u kojoj ćemo uporedo sa svim pomenutim aktivnostima morati da uložimo dodatne napore, kako bismo sanirali sve posledice prošlogodišnje elementarne nepogode i da se vratimo na projektovanu dužinu fronta radova na ugljenoj etaži sa iznuđenih 1300 na projektovanih 1800 metara, rekao je Zoran Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari