Novi ministar spoljnih poslova Irana Ali Akbar Salehi je izjavio da će prioritet u spoljnoj politici njegove zemlje biti razvoj odnosa sa Turskom i Saudijskom Arabijom. „Prvi prioritet iranske diplomatije treba da budu susedi i islamski svet. U tom pogledu, Turska i Saudijska Arabija imaju posebnu poziciju“, prenese turski mediji izjavu novog šefa diplomatije Irana.


U Teheranu se, očigledno, ne osvrću na otkrića Vikiliksa prema kojima je Rijad opterećen pretnjama koje stižu iz Irana. Prema objavljenim depešama američkih diplomata, kralj Abdulah je nagovarao SAD da unište iranski nuklearni program, odnosno da „zmiji treba odseći glavu“.

Razvoj odnosa i ekonomske i energetske saradnje sa Iranom je prioritet i sadašnje turske vlade. U Savetu bezbednosti UN Ankara je nedavno glasala protiv uvođenja četvrtog paketa sankcija protiv Teherana koji se našao na udaru velikih sila zbog navodnog plana da proizvede nuklearnu bombu, što u Teheranu demantuju. Približavanje Ankare i Teherana izaziva zabrinutost na Zapadu jer se strahuje da Turska u poslednje vreme okreće leđa Evropskoj uniji.

Obešeno 11 osoba

U Iranu je izvršena presuda i obešeno 11 pripadnika ekstremističke sunitske pobunjeničke grupe Džundolah odgovornih za prošlonedeljni bombaški napad kada je ubijeno 39 ljudi, saopštilo je juče iransko ministarstvo pravde. „Narod Sistan Balučistana u nastavku akcije protiv elemenata brutalnosti i nesigurnosti, obesio je 11 ljudi u zatvoru Zahedan“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenela je agencija Rojters. Šef iranskog Odeljenja za pravosuđe jugoistočne iranske provincije Sistan Balučistan Ebrahim Hamidi rekao je da je 11 muškaraca osuđeno u fer i poštenom suđenju i da su obešeni u zoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari