Prioritetni cilj i zadatak zaposlenih u Privrednom društvu „Georad“ trenutno je okončanje postupka javnih nabavki koje se odnose na izgradnju nove linije za predodvodnjavanje Površinskog kopa „Drmno“ i nastavak istraznih radova.

O aktuelnoj situaciji u privrednom društvu Jorgovana Lazaravić, vršilac dužnosti direktora Privrednog društva „Georad“: -Kao v. d. direktora na funkciji sam nešto duže od dva meseca a već sada imamo kontinuitet rada a najviše se radilo na stabilizacilji poslovanja, organizaciji rada i unapređenju rada. Bilo je važno i urgentno sanirati neka zaostala dugovanja dobavljačima jer smo mi ranije uvek pozitivno poslovali što jesmo i ove godine. Počeli smo da radimo na vansudskim poravnanjima sa dobavljačima da bi što lakše i brže rešili funansijske probleme, kazala je Jorgovana Lazarević.

Na pitanje kako teče realizacija novih investicionih aktivnosti koje se odnose na izgradnju objekata za predodvodnjavanje Površinskog kopa „Drmno“, direktorka je rekla: -Realizacija izgradnje novih bunara u sklopu četrnaeste linije za dubinsko predodvodnjavanje kopa je u najavi i trebalo bi da se završi do kraja kalendarske godine. Objektivno govoreći očekivali smo malo ranije raspisivanje tendera i završetak zakonske procedure, kako ne bismo ušli u nepovoljne vremenske prilike.

Radi se na podizanju efikasnosti rada linija bunara i podizanju stepena pouzdanosti i njihove izdašnosti, a sve to u skladu sa zahtevima investitora i potrebama kopa „Drmno“. -Od ukupno 364 bunara za dubinsko predodvonjavanje u funkcije je trenutno 295 što čini 81 procenat. Ako se od ovog broja izuzme 22 bunara koji trenutno nemaju uslova za rad zbog male zavodnjenosti radne sredine i izdašnosti procenat bunara u radu iznosio bi 87 odsto. Od početka godine ukupno je ispumpano 20.783.888,59 metara kubnih vode. Treba reći da devet bunara na ŠLA liniji ne radi zbog zapune magistralnog cevovoda, kojim se ispumpana voda odvodi u reku Mlavu. U toku su dogovori sa investitorom oko načina rešavanja ovog problema.

-Što se tiče osnovnih sredstava i kadrova, smatram da smo potpuno opremljeni i da tehnički i kadrovski možemo da odgovorimo svim zahtevima naručioca. Naravno u osnovna sredstva, kao i stalno usavršavanje kadrova treba stalno ulagati. Trenutno nismo u takvoj situaciji, ali planiramo da investiramo u ove oblasti jer se ta sredstva uvek vrate. Pored našeg angažovanja na kopu „Drmno“, radimo i za treća lica. U prethodnom periodu okončali smo neke radove u Somboru, zatim u toku je realizacija ugovora za izgradnju određenih objekata u Ćupriji i poslednji ugovor je sklopljen sa opstinom Rekovac, koji se takođe odnosi na vodosnabdevanje. Raspisan je i tender za RB Kolubaru – Tamnava zapadno polje, na koji smo konkurisali i smatramo da imamo odlične reference i šanse da dobijemo ovaj posao, a ujedno radimo i na pripremi tenderske dokumentacije za geološka istraživanja ležišta uglja za potrebe PD „TE – KO Kostolac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari