Pripadnici Vojske Srbije ispraćeni u mirovnu misiju u Liban 1Foto: Ministartsvo odbrane

Kontigent od 142 pripadnika Vojske Srbije (VS) ispraćen je danas u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu, na svečanosti održanoj u pančevačkoj kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, oni će u mirovnoj misiji u Libanu provesti narednih šest meseci.

„Vi ste prošli stroge selekcije. Nije bilo lako doći do toga da neko bude upućen u mirovnu misiju i znam šta je sve potrebno da ispunite od kriterijuma da biste uopšte bili uzeti u obzir. Vi, koji ste danas pred nama, vi ste izabrani kao najbolji koji će predstavljati boje naše zemlje“, rekao je tom prilikom ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Stefanović je dodao da će naši pripadnici u misijama Ujedinjenih nacija, posebno u misiji koja je najveća misija u kojoj Vojska Srbije učestvuje, imati brojne izazove.

„Od vas očekujem potpuno požrtvovanje i da zaista boje naše zemlje predstavljate dostojno, onako kako to dolikuje Republici Srbiji“, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao i da multinacionalne operacije nose odredjene rizike što podrazumeva više opreza i poštovanje svih pravila i zatražio od naših mirovnjaka da budu „onakvi kakvi su bili u svojim redovnim jedinicama“.

„Što se tiče vaše bezbednosti, uveren sam da ćete vi, zajedno sa vašim starešinama, preduzeti sve što je potrebno da bi svi naši ljudi bili bezbedni u svakom trenutku“, izjavio je Stefanović.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u misiji UNIFIL u Libanu od decembra 2010. godine.

Od ukupno 177 pripadnika Vojske Srbije koji se nalaze u misiji UNIFIL u okviru ove rotacije biće zamenjeno 142.

Glavnicu tog broja čine pripadnici pešadijske čete iz sastava Prve brigade Kopnene vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari