Pripadnici Vojske Srbije pomažu u opštinama koje se suočavaju s nestašicom vode, pomoć i za stoku na Suvoj planini 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Vojska Srbije sutra će dopremiti cisterne s vodom stočarima na Suvoj planini, gde je krdo sa 800 krava i 200 konja dva dana bez vode.

Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je „Vojska Srbije otpočela pripreme za dotur vode za napajanje stoke na Suvoj planini“.

„Pripadnici Kopnene vojske sa cisternama biće na odredištu sutra i pružaće pomoć sve dok za to bude postojala potreba“, piše u saopštenju.

Krdo sa 800 krava i 200 konja koje je na ispaši na Suvoj planini od pre dva dana je bez vode jer je Rakoš, jedini izvor na delu planine gde se krdo nalazi, potpuno presušio.

Nikola Manojlović iz sela Mali Krčimir, u opštini Gadžin Han, rekao je za agenciju Beta da su krave i konji po paklenoj vrućini već drugi dan bez kapi vode.

„Životinje su veoma uznemirene i na izmaku snage. Jedna krava je sinoć uginula od žeđi“, izjavio je Manojlović, čije se krave takođe nalaze na Suvoj planini.

On je rekao da su u proteklih mesec dana vozili vodu do Rakoša kamionom cisternom Direkcije za izgradnju Gadžinog Hana, ali se, kako je naveo, kamion pokvario i ne mogu da ga poprave jer je veoma star.

„Pokušavali smo proteklih dana da nađemo pomoć, zvali opštine u ovom kraju, ali niko nam za sada ne pomaže“, kazao je.

Kako je naveo, stočati su očajni, i ne znaju kako da pomognu krdu, a moraju što pre.

Rakoš je i proteklih leta presušivao, ali su stočarima priskakali u pomoć opština Gadžin Han i ministarstvo poljoprivrede.

To ministarstvo je pre tri godine plaćalo Vojsci Srbije prevoz vode cisternama i sve dok kiša nije pala dnevno su cisternama šest do 10 puta dovozili po 3.500 litara vode.

Tada je najavljeno da će ministarstvo pomoći stočarima da apliciraju državnu pomoć za kopanje bunara na Rakošu, čime bi problem bio trajno rešen, ali ništa od toga nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari