Francuska je u petak izručila hrvatskim vlastima bivšeg pripadnika paravojne jedinice Škorpioni Milorada Momića. Bivši pripadnik paravojne jedinice Škorpioni Milorad Momić, osumnjičen za ubistva Bošnjaka u Srebrenici 1995. i za ratne zločine u istočnoj Slavoniji, posle izručenje Hrvatskoj, smešten je u zatvor u Osijeku, rečeno je novinarima u hrvatskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Momić (47) je uhapšen 31. januara 2011. u francuskim Alpima gde je više godina boravio koristeći lažni identitet. Kako je saopštila policija, on se krio pod pseudonimom Gi Monije, a uhapšen je u Grenoblu dok je išao ka svom poslu u jednoj firmi specijalizovanoj za uređenje fasada. Sud u Grenoblu odobrio je u martu ove godine izručenje Momića.

Izručenje Momića (47) koji ima državljanstvo Srbije i Hrvatske, zatražile su obe zemlje. Momić je u Srbiji osumnjičen za učešće u ubistvu šestoro srebreničkih Bošnjaka u Trnovu, u julu 1995. godine, a u Hrvatskoj za ratne zločine na području istočne Slavonije. Pripadnicima jedinice Škorpioni su za egzekuciju Bošnjaka u mestu Godinske bare kod Trnova izrečene pravosnažne presude, na osnovu optužnice koja je podignuta nakon prikazivanja snimka egzekucije na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari