Priprema nacionalnih čitanki: Zavod za unapređenje obrazovanja privodi kraju pregled rukopisa 1Foto: V. Andrić/Danas

Stručnjaci Zavoda za unapređenje znanja i obrazovanja pregledaju rukopise koji treba da uđu u Nacionalnu čitanku za osnovce prvog i drugog razreda, izjavila je danas za FoNet zamenica direktora te ustanove Dejana Milijić Subić, uz napomenu da je reč je o „kompleksnom poslu“, pa zato ne može da precizira kada će biti završen.

„Daćemo sve od sebe da to što pre i kvalitetnije obavimo“, rekla je Milijić Subić.

Ona je navela da se tim Zavoda ne bavi strukturom tog udžbenika, već time da li su činjenice koje se pominju tačne.

Milijić Subić je dodala da na pregledu materijala ne radi ona lično, ali da su njene kolege ocenile da je sve primereno uzrastu i đacima prvog i drugog razreda.

„Stručne kolege kažu da je sve urađeno veoma pitko i da bi moglo da popravi čitalačku pismenost naših đaka“, rekla je sagovornica FoNeta.

Nacionalnu čitanku štampaće Službeni glasnik, a direktor te izdavačke kuće Mladen Šarčević rekao je za FoNet da su oni spremni i da, čim materijal bude stigao, oni udžbenike mogu da isporuče u roku od 20 dana.

„Posao štampanja tih udžbenika dobili smo regularno, na tenderu“, napomenuo je Šarčević, koji se nada da će knjige do đaka stići za oko mesec dana.

Prema njegovim rečima, štampaće se oko 130.000 udžbenika, pošto se trenutno radi o đacima prvog i drugog razreda, a te generacije imaju oko 65.000 đaka.

Nacionalne čitanke se uvode od ove školske godine, a prvi će ih dobiti učenici prvog i drugog razreda osnovnih škola.

Prema Zakonu o udžbenicima, Nacionalna čitanka imaće ulogu u razvijanju nacionalnog identiteta, pripadnosti državi, kao i poštovanje i očuvanje srpskog jezika, tradicije i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari