U Krakovu je juče otvoren dvodnevni samit ministara odbrane članica NATO, predvođenih generalnim sekretarom Alijanse Jap de Hop Sheferom, na kojem je među glavnim temama priprema nove odbrambene doktrine tog vojnog saveza.

Poljska će, kao domaćin sastanka uz podršku još nekih novih članica, pokušati da se NATO, poučen iskustvom s intervencijom Rusije u Gruziji, vrati od uloge svetskog policajca klasičnijem zadatku odbrane svojih članica.

Poljski ministar odbrane Bogdan Klih naglasio je da NATO ne samo da treba da pojača svoj član pet koji obavezuje na pružanje pomoći savezniku koji je napadnut, već da treba da tu odbrambenu ulogu razvije dalje i u svojim strateškim dokumentima i novoj odbrambenoj doktrini.

Generalni skretar Jap de Hop Shefer kazao je da NATO neće odmahnuti rukom na ono što se desilo avgusta prošle godine u Gruziji. Američki ministar odbrane Robert Gejts pozvao je juče svoje evropske saveznike da povećaju broj svojih vojnika u Avganistanu, čemu oni nisu preterano skloni. Poljski premijer Donald Tusk i ministar odbrane Klih nadaju se da će susret s Gejtsom u Krakovu uneti više svetla u planove nove američke administracije u vezi sa raketnim štitom, iako su za Poljsku od same američke baze važniji prateći sporazumi o američkoj vojnoj pomoći Poljskoj, pre svega, dogovorena isporuka antiraketnog sistema patriot. Gejts je ocenio da postoje šanse za bolje odnose sa Rusijom, ali i upozorio da Moskva nudi pomoć SAD u Avganistanu a istovremeno ugrožava američke napore u toj zemlji. Klih i Gejts su potpisali sporazum kojim se ozvaničava saradnja američkih i poljskih specijalnih snaga u Avganistanu gde Poljska ima 1.600 vojnika.

Kada je reč o pristupanju Ukrajine i Gruzije NATO, i prvi čovek Alijanse i poljski ministar slažu se da ni Kijev ni Tbilisi sada u Krakovu ni u aprilu na jubilarnom samitu NATO u Strazburu ne mogu da očekuju ponudu da se uključe u Akcioni plan za članstvo (MAP). Shefer je upozorio da i Gruzija i Ukrajina tek treba da se pokažu i da je do članstva u NATO pred njima još dug put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari