Poslovnim bilansima za proteklu godinu zadovoljni su u inđijskom Javnom preduzeću „Ingas“ i to ne samo zahvaljujući dobroj naplati, već i racionalizaciji i merama štednje, koje su dale svoje rezultate. Direktor Željko Trbović objašnjava da je najvažniji deo uštede postignut pre svega zbog maksimalno smanjenih gubitaka na mreži.

– Pre šest godina gubici na mreži bili su oko sedam odsto, dok su danas oni značajno smanjeni i iznose svega 1,4 odsto. To je rezultat upornog rada na kontroli kućnih brojila, stanica i čitave mreže, čije održavanje zahteva maksimalno angažovanje. Pored toga moramo se pohvaliti i time da smo sigurno jedino preduzeće koje se bavi ovom vrstom posla, a ima kompletno ucrtanu mrežu u takozvanom GIS-u, odnosno geografsko-informacionom sistemu, koji nam je veoma značajan prilikom havarija i određenih radova kada nam u velikoj meri štedi i vreme i novac – navodi Trbović i dodaje da su skoro stoprocentno ispunili sve što je zacrtano početkom prošle godine.

Referent za odnose sa javnošću u „Ingasu“ Marjan Milaković kaže da je u 2009. godini, pored tekućih poslova planirana tehnička kontrola instalacija u 7.500 domaćinstva, 800 zamena merača i pregled 321 kilometra mreže.

On navodi da je od 7.500 predviđenih kontrola po domaćinstvima odrađeno 7.212, jer u 300 domaćinstava nije nikog bilo u stanovima, odnosno kućama, pa radnici nisu mogli da završe svoj posao.

– Što se merača tiče uspeli smo da zamenimo 789, a kontrolisali smo svaki kilometar mreže – rekao je Milaković, i dodao da je plan od 105 novih priključaka premašen i da je ovo preduzeće lane dobilo 107 novih korisnika.

Jedan od razloga što se većina građana odlučila da uradi priključak na gas je i taj što je Inđija ima najjeftiniji priključak u okolini, koji je prošle godine koštao samo 45.000 dinara.

Zbog manjka sredstava, ni protekle godine nije završen projekat daljinskog očitavanja, ali u ovom preduzeću se nadaju da će i to ubrzo biti završeno.

– Pilot projekat daljinskog očitavanja je urađen i pokazao se kao veoma dobar. Uradili smo kompletnu industriju i blok zgrada u kojima se nalazi sedište našeg preduzeća, a sledeći korak je uvođenje tog sistema u čitav grad. S obzirom na to da su potrebna velika sredstva mi smo ovim projektom već aplicirali kod pojedinih institucija i nadamo se da će nam pare biti odobrene kako bismo posao mogli dovesti do kraja – ističe direktor Željko Trbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari