Oko 1.500 migranata iz Sirije, Iraka i Avganistana dobilo je juče pomoć u prihvatnom šatorskom kampu u Miratovcu. Tu je desetak postavljenih šatora. Uočljivo je bilo da lekari ukazuju pomoć promrzlim bebama koje na sebi nemaju adekvatnu odeću i obuću za hladne noći koje su ih dočekale u Srbiji.

– Imali smo mnogo više posla, jer se radi o iscrpljenim ljudima sa smanjenim imunitetom. Oni nemaju adekvatnu odeću za hladne noći i kišno vreme koje ih prati na putu, objašnjava Čedomir Stanimirović iz lekarskog tima Opšte bolnice u Vranju, čije ekipe tokom noći dežuraju u prihvatnom kampu kod Miratovca.



 

Iz Crvenog krsta u Preševu kažu da za sada imaju dovoljne količine hrane i lekova. Na pitanje novinara Danasa da li strahuju od mogućeg povratka migranata sa severne granice prema Mađarskoj, svi sležu ramenima i kažu „da bi to dodatno moglo da zakomplikuje situaciju“.

– Ne očekujemo takvu mogućnost. Mi se spremamo za zimske uslove u kojima ćemo uskoro morati da primimo migrante koji stižu iz toplijih krajeva. Za to će nam biti potrebno pre svega da obezbedimo nove šatore, krevete, ćebad i odeću i obuću. U skladu sa propustom koji ide prema Mađarskoj mi ćemo biti u situaciji da ovde primimo uobičajeni broj migranata koji se kreće od dve do tri hiljade ljudi tokom dana, kažu u Crvenom krstu u Bujanovcu.

Građani Preševa smatraju, ukoliko bi granica sa Mađarskom bila zatvorena za put migranata prema zemljama EU, da bi bilo malo verovatno da će se oni vratiti nazad u Preševo.

– To ne očekujem. Ne verujemo u takvu mogućnost. I šta bi to značilo. To nije nikakvo rešenje, kaže Dželjaj Isa, koji je pomaže migrantima kao gradski volonter. Za ministra Aleksandra Vulina i predstavnike diplomatskog kora koji su juče boravili na području naj južnije srpske opštine uz granicu sa Makedonijom najvažnije pitanje je bilo vezano za pripremu adekvatnih uslova za smeštaj tokom jeseni i zime za ljude koji će i dalje dolaziti na jug Srbije. Preševo tokom poslednjih godinu dana predstavlja opštinu koja se uz pomoć države dobro organizuje u prihvatu migranata. Opremanje dva nova prihvatna centra omogućilo bi bolje uslove za brži prolaz migranata sa juga ka severu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari