U Velikogradištanskoj opštini se nadaju da više neće biti veoma niskih temperatura i visokih snežnih nanosa kakvih je bilo donedavno.

Dragan Milić, predsednik opštine i komandant Štaba za vanredne situacije sa olakšanjem ističe da je za njima jedan izuzetno težak period: – Desetak dana imali smo velike probleme pa je Štab zasedao dva puta dnevno, a petnaestak mašina bilo je neprestano na terenu.

Najkritičniji pravci pokazali su se oni prema Makcu, Doljašnici, Pečanici, Ljubinju i Kurjaču, praktično polovina opštinske teritorije ima velike probleme kad god su ovako surove zime, kad duva vetar i pada sneg. Bilo je situacija da Preduzeće za puteve, koje je nadležno za održavanje regionalnih puteva Tribrode – Makce, Topolovnik – Ram i Srednjevo – Beranje, nije stiglo jer su u pitanju treći prioriteti a mi nismo smeli da dozvolimo da nam građani budu odsečeni od sveta. Zato smo, pored mehanizacije javnih preduzeća, angažovali dosta privatnih mašina i uspešno smo odradili te poslove. Bilo je i nekoliko intervencija u domaćinstvima sa bolesnim članovima, zajedno sa vojskom aktivistima iz mesnih zajednica, radnicina Doma zdravlja i vatrogascima. Bolesne smo prevezli do zdrastvenih ustanova. Kao i u drugim sredinama i u našoj opštini bilo je potrebno da obiđemo socijalno ugrožene, dopremimo im hranu, ogrev. Posle svega mogu reći da smo uspevali da situaciju držimo pod kontrolom i da sve nastale probleme rešavamo, ističe Milić.

Led je na Dunavu, Srebrno jezero je zaleđeno, Pek takođe. Udruženje „Ribolovac“ razbija led, kako se riba nebi ugušila. Zimovnik je pun brodova koji ne mogu dalje od leda. Bilo je čak i nekoliko intervencija u hrani i kako bi se pomoglo posadama na brodovima. Led i sneg će se otopiti, pred nama su topliji dani, a sa njima i sve jača strepnja od eventualnih plavljenja. Velikogradištanci su pre pet-šest godina imali veoma tešku situaciju zbog naraslog vodostaja Dunava do nivoa koji je bio najviši od postanka grada. Na svu sreću, odbrana je bila uspešna. U međuvremenu završen je valobran tako da se raniji problemi ne očekuju. – U stalnim smo kontaktima sa ljudima iz „Srbija vode“ i Direkcije za vode, pratimo situaciju svakodnevno, ne samo na Dunavu, već i na reci Pek, kod potoka i kanala kontrolišemo da li su očišćeni i mogu reći da držimo situaciju pod kontrolom. Prognoze meteorologa nas umiruju pošto ne predviđaju naglo otapanje snega ali to ne znači da se mi ne pripremamo za situaciju koja bi nastala sa velikim vodama, kaže Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari