Prije nekoliko dana uspješno je završena prva faza na izgradnji haremskog zida Husein pašine džamije u Pljevljima.


Radovi na izgradnji haremskog zida u dužini od 77 metara, su počeli početkom jula prošle godine i okončani su polovinom ovog mjeseca. Projekat haremskog zida uradio je Studio „Restauro“ iz Sarajeva, a radove je izvelo preduzeće „SIKRA“ iz Sarajeva.

Ukupna vrijednost izvedenih radova je 81.000 evra, a radove je nadzirao Zavod za zaštitu spomenika kulture Crne Gore sa Cetinja.

Projektom prve faze radova na zapadnoj strani džamije do glavne ulice prethodno je predviđeno kopanje i izgradnja temelja, ugradnja drenažnih cijevi za odvod atmosferske vode, izrada glavne ulazne kapije sa lučnim svodom od mermera i drvenim vratima, ugradnjom kovanih rešetki na otvore zida i na kraju pokrivanje ćeramidom italijanske proizvodnje koju prethodno odaberu i odobre nadležne institucije.

Nakon završetka radova, održan je sastanak Odbora za sanaciju Husein pašine džamije, kojim je predsjedavao Đorđije Džuverović, na kome je konstatovano da je uspješno okončana prva faza radova na izradi haremskog zida, da su izvedeni radovi obavljeni kvalitetno, u skladu s projektnom dokumentacijom, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore i da su izmirene sve obaveze prema izvođačima radova i dobavljačima.

Na sastanku je dogovoreno da odmah počnu pripreme za drugu fazu radova koja predviđa izradu dijela haremskog zida sa sjeverne strane do Ulice Vuka Kneževića i da radne grupe, prethodno formirane od članova Odbora za sanaciju, prema zaduženju posjete određene privredne subjekte i institucije te da ostvare kontakte sa dijasporom, sa ciljem pribavljanja sredstava za nastavak radova, kako bi već početkom proljeća bilo moguće planirati obim radova za tekuću godinu.

Prvu fazu radova na haremskom zidu u iznosu od 81.000 evra, finansirali su Odbor Islamske zajednice i Opština Pljevlja i uprkos teškoj ekonomskoj situaciji sve obaveze su izmirene na vrijeme.

Husein pašina džamija je zadužbina Husein paše Boljanića, sagrađena 1569. Potpuna sanacija džamije, koja je trajala dvije godine, završena je 2007. kada su ojačavani temelji, izrađene drenaže za odvod podzemnih voda, sanirana oštećenja i pukotina na centralnoj kupoli džamije, ojačani zidovi najnovijom tehnologijom karbonskim vlaknima, zamjenjen krovni pokrivač, postavljene nove elektroinstalacije i zaštite od požara, zamjenjena stolarija i patos, ugrađeno podno grijanje i na kraju su izvedeni slikarski radovi enterijera džamije. Husein pašina džamija je jedini objekat iz osmanskog perioda na našim prostorima kojem je vraćen autentični izgled.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari