– Profesor biologije Tomislav Tomović je odličan poznavalac ljekovitog bilja i neumorni pronalazač novih vrsta. Znao je on da pritegne pertle na cipalama i da obiđe najudaljenija bjelopoljska brda u potrazi za biljkama.

A da nije bio uporan, nikada ne bi na području bjepoljske opštine pronašao pet balkanskih i jedan balkanskoapeninski endem: Nikolinu ljubičicu, crnogorsku mlječiku, crnogorsku petoprstu, jednostranocvjetni zvončić, bosansku peruniku i jedan librunijski karanfil. I još krstari okolinom Bijelog Polja, smatrajući da su nadmorske visine od preko 1. 500 metara „prilično neistražene“.

– Zahvaljujući čistoj prirodi, u našim biljkama je više od jedan odsto ljekovitog sastojka više nego u biljkama drugih evropskih zemalja, što im omogućava veću otkupnu cijenu, tvrdi profesor Tomović. Mileta Joksimović, predsjednik Društva za unapređenje narodne medicine Crne Gore ističe da ljekovito bilje igra veliku ulogu u zdravstvenoj zaštiti čovjeka. Ali, prema njegovim riječima, iako je Svjetska zdravstvena organizacija još 1976. godine priznala alternativne metode liječenja i dala preporuku da se izučavaju granične oblasti između zvanične i alternativne medicine, ljekovito bilje još uvijek nije našlo pravo mjesto u zvaničnoj medicini.

– Svjetski eksperti iz zvanične i alternativne medicine kažu da je tehnologija koju ljekari koriste skupa i nepraktična. Alternativna medicina nudi jeftine i efikasne lijekove koji ne ostavljaju štetne posljedice, kaže Joksimović. Prema njegovom mišljenju, priroda je najstarija, najveća i najdjelotvornija farmaceutska kuća u svijetu. Izvor čuda, kada je u pitanju zdravlje čovjeka.

– Kreatori zdravstvene zaštite u Crnoj Gori bi trebalo da ubrzaju izmjenu i dopunu Zakona o zaštiti građana, jer svjetski je trend razvoj alternativne medicine i njene primjene. Ja se nadam da će se poraditi na izmjenama i dopunama tog Zakona u korist zdravlja građana Crne Gore. Nadam se da će biti izvršena integracija zvanične sa alternativnom medicinom. Time bi se otvorilo polje za liječenje ljudi prirodnim preparatima. Jer, medikamentima se bolesti vraćaju. Sve ono što ima hemiju ne može se primijeniti kod opasnih bolesti, jer nagriza ćelijsku opnu, napada ćelijsko jezgro, dolazi do mutacija, ćelija se nepravilno umnožava i prelazi u maligno obljenje, odnosno u rak, tvrdi Joksimović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari