U izdanju VBR Grafika iz štampe je izašla knjiga o ljekovitom bilju „Drugi život“ Ramize Idrizović, travarke iz Bijelog Polja. Knjiga, osim opšteg dijela u kojem je predstavljeno 147 biljaka, opisuje i put ove travarke od sopstvene bolesti do pronalaska lijeka u prirodi. Otuda, kaže ona, i naslov knjige „Drugi život“.

Jer, nakon dobijene borbe protiv multiple skleroze koja ju je godinama mučila i karcinoma koji je napao njenog muža ona, kaže, više nije ista osoba.

– Ustvari, ovo sada sam neka treća ja. Nakon svega preživljenog, čini mi se, nijesam više ona žena bolesna od multuple skleroze, nijesam ona osoba kakvom me je majka rodila. I čini mi se, najbolje mi pristaje ova koža u kojoj sam sada. A bilo je teško. Multipla skleroza je opaka bolest i mučila me godinama. Pa onda muževa bolest. Danima je bio u komi. Preživljavali smo tada pakao. Zahvaljujući preparatima od ljekovitih biljaka, sada smo oboje dobro. Muka me natjerala da steknem zavidno znanje o ljekovitim biljkama. Znam dosta o mnogim bolestima i pomislila sam, zašto ne bih svoje znanje i iskustvo podijelila sa drugima. Sa onima kojima je potrebna pomoć. Ako ništa drugo, makar će nekom moja životna sudbina ublažiti muku. Moje poznavanje trava nekom možda i pomogne, kaže Ramiza Idrizović. Tako je i počela da pomaže drugima. Da ih upućuje na prirodu jer, kaže, tamo je pronašla lijek za sebe i svog mužu. „Ja se nijesam predala bolesti, a moj muž Mevludin nije ni nalik onom čovjeku kojeg su svi bili otpisali. Biljkama upotpunjujem metode liječenja savremene medicine. Fitoterapiju cijene i ljekari. Nakon svega, moje tinkture od biljaka nalaze se u ličnim apotekama i nekih ljekara. Jer, mnoge biljke pomažu ljudima da prevladaju tegobe pred kojima je ponekad nemoćna i zvanična medicina“, priča Ramiza.

Slično priča dr Momčilo Ogarević, specijalista opšte hirurgije, inače recenzent Ramizine knjige. Dr Ogarević u svojoj recenziji ističe da je izuzetna životna priča travarke iz Bijelog Polja utkana i u ovu knjigu. Naglašavajući da je osnovni princip medicine empirija – iskustvo, dr Ogarević dodaje da upravo to u ovoj knjizi dolazi do izražaja. „Bogato iskustvo podelila je sa nama, u želji da nas uvjeri da nema mistike, magije ili natprirodnog. Prirodu treba voljeti i poštovati i ona će ti uzvratiti. Svjedoci smo poplave raznih čudotvornih lijekova iz nama egzotičnih i udaljenih krajeva. Marketinški trik – što je porijeklo lijeka egzotičnije to je njegova moć čudesnija. Ova knjiga je upravo suprotno, ona nas vraća onome što smo zaboravili, a to je da čudotvorni lijekovi ne rastu samo u nama nedostupnim krajevima, već su oni tu oko nas. Podsjeća nas da je neko podjelio svoje iskustvo i znanje i nesebično nam ga ustupio“, istakao je dr Ogarević.

Umjesto biografije

Ramiza Idrizović je travarka iz Bijelog Polja. Svojim dugogodišnjim radom na prikupljanju biljaka, spravljanju sirupa, melema, tinktura, čajeva, krema, kupki, obezbijedila je sebi mjesto u svijetu alternativne medicine koje je zavrijedilo pažnju istaknutih doktora medicine, kulturnih i javnih ličnosti, biznismena, estradnih umjetnika, sportista i svih onih koji traže lijek u prirodi.

Upornim radom prvo je izliječila sebe i svog muža, pa to svoje znanje iz alternativne medicine nesebično daje i drugima koji tragaju za lijekom bez hemije. O kvalitetu njenog rada govore mnogi ljekarski izvještaji ljudi koji su koristili njene preparate, novinski članci, TV i radio emisije u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji, kao i to da je ova travarka obezbijedila prostor u pojedinim knjigama koje govore o ljekovitim biljkama, lijekovima u prirodi i alternativnoj medicine. Knjiga „Drugi život“ svakako je još jedan način da se pomogne u pronalaženju pravog lijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari