Ministar energetike Aleksandar Antić i v.d. direktora EPS Aleksandar Obradović posetili su kostolački energetski kompleks u koji je pristigla pomoć iz evropskih zemalja.

U zajedničkoj akciji Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva unutrašnjih poslova, JP „Elektroprivrede Srbije“ i Uprave za vanredne situacije omogućen je dolazak pomoći iz evropskih zemalja u vidu nabavke snažnih pumpi. Ove pumpe prebacuju vodu iz bujučnog toka u Mlavu i smanjuju mogućnost ugrožavanja rada termoelektrane i kopa. -U ime svih građana Srbije zahvaljujem se svim prijateljskim državama koje su se odazvale našem apelu za pomoć, koji nam pomažu u ovim teškim trenucima, rekao je ovom prilikom Aleksandar Antić. U Kostolac su stigle pumpe iz Češke, Francuske i Nemačke, kojima rukovode specijalni timovi iz ovih zemalja. Ovde je zahvaljujući njihovoj humanosti pokrenuta mala međunarodna akcija odbrane TE „Kostolac B“ i Površinskog kopa „Drmno“.Apsolutno smo odlučni u nameri da Kostolac odbranimo po svaku cenu i da za to koristimo sve moguće tehnološke, operativne i inženjerske metode. Reka Mlava se u ovom pravcu uputila bujično i za sada uspevamo da se izborimo sa njom da bi sačuvali termoelektranu i kop. U ovom trenutku, prema našim procenama, držimo pod kontrolom između 10 i 15 miliona kubika vode, zahvaljujući nasipu koji je udaljen nekoliko kilometara od Termoelektrane „Kostolac B“. Stanje je ovde pod kontrolom, ali problem postoji i neophodan je oprez jer i dalje postoje mogućnosti bujičnih voda Mlave, podvukao je ministar Antić.

Aleksandar Obradović, v.d. direktora EPS-a i Dragan Jovanović, direktor „TE-KO Kostolac“, su zajedno sa ministrom Aleksandrom Antićem, prisustvovali pokretanju velike češke pumpe koja ispumpava vodu kapacitetom od 2.500 kubika na sat, a tokom dana je postavljeno osam manjih francuskih pumpi i očekuju se dve do tri nemačke. Francuski i češki spasilački timovi rade danonoćno. -I u ovako vanrednim uslovima kada je mnogo proizvodnih objekata ugroženo, EPS stabilno snabdeva građane Srbije i bez struje su samo područja koja su fizički ugrožena poplavama , rekao je Obradović. Uveren sam da je sada stanje u Kostolcu pod kontrolom i da organizovani timovi čine sve da Mlava ne prodre ka kopu i termoelektrani.

Dragan Jovanović, direktor PD „TE-KO Kostolac“, rekao je da svi proizvodni kapaciteti, kako uglja, tako i električne energije, rade punim kapacitetom, a u toku su i radovi na revitalizaciji bloka B1 koji se obavljaju sa kineskom kompanijom „CMEC“.

Danonoćna odbrana Kostolca

Kostolac – Odbrana najznačajnijeg objekta u Braničevskom okrugu-ugljenokopa i termoelektrana u Kostolcu od nabujale i razgoropađene Mlave trajala je danonoćno a u njoj su učestvovali, pored zaposlenih u Kompaniji TE KO, vojska, žitelji okolnih sela i dobrovoljci iz Požarevca i Kostolca. Konstantnu podršu imali su od predstavnika republičke vlasti i lokalne samouprave kao i čelnika poslovodstva Kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari