Zbog početka godišnjih odmora, prethodnog vikenda u Požarevac i sedam opština Braničevskog okruga pristigla je većina od oko 50.000 njegovih žitelja koji već godinama žive i rade u zemljama Zapadne Evrope.

Pretpostavlja se da je u subotu i nedelju u zavičaj došlo oko 30.000 gastarbajtera, mahom iz Petrovca na Mlavi, koji po njihovom broju prednjači u Braničevskom okrugu. Iz ove opštine u dijaspori boravi oko 13.000 građana, najviše u Austriji, Švajcarskoj, Francuskoj i Nemačkoj.

– Ja sam sa suprugom i petogodišnjim sinom krenuo iz Beča za Srbiju u petak, 1. jula popodne, jer mi je tog dana počeo godišnji odmor. Verujem da je većina nas, koji radimo na Zapadu, odlučila da odmor koristi baš u julu, jer je tako bilo svih ranijih godina, dok će ostali pristići tokom avgusta – rekao je Vladan Stojanović (30) iz Petrovca, koji već 11 godina radi u Beču kao građevinski radnik. Većina gastarbajtera godišnji odmor iskoristiće za obavljanje poljoprivrednih radova ili da sa porodicom ode na letovanje.

– Moji roditelji i deda obrađuju oko 20 hektara zemlje, pa nameravam da im pomognem oko žetve pšenice. Nakon toga, 15. jula, sa porodicom i kumovima, koji su juče stigli iz Ciriha, idemo na letovanje u Bugarsku. Oni ovde imaju dvoje osnovaca, sa kojima se nisu videli već tri meseca, pa će ovo biti prilika da se malo duže druže sa njima, ali i da završe gradnju kuće započetu pre tri godine – rekao je Vladan. Na pitanje da li za vreme boravka u Srbiji namerava da kupi nešto što je u Beču skuplje, on odgovara odrečno.

– Poslednjih godina ovde ništa ne kupujemo, jer nema velike razlike sa cenama u Austriji. Jedini izdatak biće nam krečenje kuće od 250 kvadrata i kupovina frižidera, jer nismo hteli da ga dovozimo čak iz Beča – rekao je Vladan. Iako je poslednjih godina kupovna moć gastarbajtera znatno opala zbog ekonomske krize, ovdašnji trgovci ipak računaju na njih. – Mnogi od njih u zavičaju zidaju velike kuće, pa obično leti kupuju kompletan nameštaj i belu tehniku. Tako je bilo prošle godine, pa nema razloga da se i ove ne ponovi – nada se trgovac Goran Milenović iz požarevačkog «Salona nameštaja».

Niko ne zna tačan broj radnika u inostranstvu

Tačan broj gastarbajtera u Braničevskom okrugu do danas nije utvrđen, jer još uvek traje prikupljanje podataka od mesnih zajednica, koje je pokrenula Regionalna privredna komora Požarevac. Prema nezvaničnim podacima, posle Petrovca na Mlavi, najviše gastarbajtera imaju opštine Kučevo i Žagubica, po 8.000, a za njima slede Žabari, Golubac, Malo Crniće, Veliko Gradište i Požarevac, u kojima se ovaj broj kreće od 3.000 do 5.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari