Priština potražuje novi eksponat: Beograd uz fotografije zapaljene crkve ponavlja da su zahtevi licemerni 1foto: Kristijan Eker

Lonac napravljen od pečene gline iz 5. veka pre nove ere, otkriven na lokalitetu Romaja, najnoviji je eksponat koji potražuje kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta. Iz Beograda i ovoga puta stiže reakcija uz objavljenu fotografiju zapaljene crkve.

Zvanična Priština u nastavku svoje online kampanje poručuje da je ovaj lonac takođe „jedan od 1,247 eksponata koje Srbija ilegalno drži više od dve decenije“, prenosi KoSSev.

„Samim tim što ne vraća artefakte, Srbija krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, ponovili su iz ovog ministarstva.

Srpsko ministarstvo kulture reagovalo je i ovog puta povodom tvrdnji i usled učestale potražnje iz Prištine da im se, kako navode, vrate artefakti.

Kao i pre tri dana, oglasili su se fotografijom zapaljene crkve, ovoga puta crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu – opštini u kojoj se ujedno nalazi lokalitet gde je pronađen ovaj artefakt.

„Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“, ponovili su i ovog puta.

Sa druge strane, naglašavaju da je Srbija članica UNESCO-a, kao i potpisnica kulturnih konvencija koje poštuje i posvećeno sprovodi.

„Zato je krajnje licemerno pozivanje Prištine na konvencije UNESCO-a, posebno imajući u vidu njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na UNESCO-voj listi kulturne baštine u opasnosti“, poručili su iz ovog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari