Partizan je bez mnogo muke opravdao zvanje favorita protiv Rila i ne čekajući revanš sledećeg utorka u Beogradu prebrinuo plasman u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Mogli su crno-beli i sa „rukama na leđima“ do pobede nad, nekoliko klasa slabijim, igračima ovog malo poznatog tima, ali bili su ozbiljni kao da imaju posla s nekim evropskim velikanom, pa su nemoćni domaćini četiri puta vadili loptu iz mreže, a Moreira i ekipa nagovestili da uz dalje podizanje forme i napredak u igri imaju čemu da se nadaju u preostale dve runde borbe za klupsku elitu.

– Svih 14 igrača koje sam izveo na teren ozbiljno je ušlo u utakmicu, bez potcenjivanja protivnika, odgovorno i borbeno. To je ono što me posebno raduje. S takvim odnosom prema igri i rivalima trebalo bi i dalje da nastavimo, a onda neće biti nepremostivih prepreka za nas – hvali profesionalizam svojih izabranika u duelu s poluamaterima sa Ostrva trener „parnog valjka“ Slaviša Jokanović, koji već može da počne s pripremama ekipe za Slovan Bratislavu, Salcburg, Kalmar, Apoel, Maribor, Ventspilis, Stabek ili nekog drugog potencijalnog protivnika u sledećoj rundi.

Pristup obavezama ističe i strelac prvog pogotka Mladen Krstajić, čija je duga i uspešna karijera u Nemačkoj jedna od potpora Partizanovih evropskih ambicija ove sezone.

– U ovom trenutku i protiv ovakvog protivnika pristup igri važniji je od gol razlike. Saigrači su bili angažovani i koncentrisani kao u bilo kojoj bundesligaškoj ekipi. Idemo dalje, tek smo na početku puta ka Ligi šampiona, ali zadržimo li ovakvo ponašanje na terenu, ova će sezona biti izuzetno uspešna – predviđa 35 godina star štoper, koji će u slučaju prodaje Obradovića ostati na svom starom mestu levog beka.

Lamine Diaru nije hteo gol na prijateljskim utakmicama, ali proradio je protiv Rila i upotpunio sliku o potencijalu tandema sa Kleom. Njegova brzina i osećaj za prostor u kombinaciji sa (pre svega) izvrsnim šutem glavom bivšeg Zvezdinog Brazilca trebalo bi da budu ključ eventualnog uspeha tima iz Humske u ovim kvalifikacijama.

– Dobro je, dao sam ga… Radujem se i Kleovom golu. Još malo vremena za uigravanje i bićemo ono što trener i navijači od nas očekuju. Možemo bolje od ovoga, i nas dvojica i ekipa. Dolaze jači protivnici, protiv kojih će biti rizičnije grešiti – smatra Diara.

I Kordova Kleo ima razloga za zadovoljstvo posle svog prvog nastupa u Evropi od dolaska u nju.

– Drago mi je zbog ovakvog debija u Evropi, ali još mi je draža pobeda mog Partizana. U njega sam i došao zbog Lige šampiona i titula. Idemo redom, prvo da ovakvu igru ponovimo u revanšu, pa se dobro pripremimo za sledeće kolo – kaže napadač crno-belih, koji su u Velsu bili ubedljivi i na krilnim pozicijama, gde su špartali Tomić i Ilić.

BBC: Domaćini statirali

Autori na klupskom sajtu Rila konstatovali su da je njihov tim izgubio od „bolje i jače ekipe“, zbog čega Kandel i ostali „nemaju za čim da žale“.

Novinar BBC-a u izveštaju iz Velsa takođe potencira razliku u kvalitetu, tvrdeći da su „domaćini u većem delu meča bili statisti, uglavnom jureći svoje mnogo poznatije protivnike“. Ali, „to jurcanje po terenu bilo je uzaludno u noći u kojoj su Velšani bili deklasirani“, opisuje odnos snaga BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari