Da li je pritisak stranih službi na Srbiju veći nego ikada, kako tvrdi Vučić? 1Photo: R.Z./ATAImages

Prisustvujući obeležavanju godišnjice BIA, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je između ostalog rekao da nikada nije postojao veći pritisak spoljnih službi na Srbiju. Sa druge strane, sagovornici Danasa ne vide da se situacija sa spoljnim uticajima ikako promenila od pre, a sumnjaju da će se menjati i u budućnosti.

„Nikada nije bio veći unutrašnji pritisak spoljnih službi da sačuvamo neutralnost i samostalnost. Za mene postaje nemoguće da izdržim, a mogu misliti kako je vama pripadnicima BIA. Pritisci će biti sve veći, postaju sve histeričniji. Mnogi se ne raduju napretku Srbije i žele da je zaustave. Pokušaće da nas isprovociraju, ali tako su samo homogenizovali Srbe ovde i u regionu. Zato je nervoza u regionu“, ukazao je Vučić tokom svog govora na obeležavanju godišnjice BIA.

Kao primer pritisaka koje trpi naveo je Banjsku i dodao da je strancima veliki problem što se stanovništvo na Kosovu tada pobunilo braneći svoju naciju i Ustav.

Bivši načelnik Vojno-obaveštajne agencije Momir Stojanović ukazuje da strani uticaj na našu zemlju nikada nije bio ni manji.

„Pritisak stranih službi je konstantno u našoj zemlji prisutan kao i u drugim zemljama, to je nešto što je gotovo normalno. Nismo nikakav specifični predmet interesovanja, službe su prethodnice politike i državnih interesa“, objašnjava Stojanović.

U meri u kojoj neke države imaju interes su one prisutne, dodaje naš sagovornik.

„Uvek je naša zemlja bila izložena, s obzirom na poziciju, interesu stranih službi, toga je bilo ranije, danas i biće i ubuduće“, zaključuje Stojanović.

Politički analitičar Dragomir Anđelković navodi da je Vučić potpuno u pravu.

„On je Srbiju pretvorio u multi-koloniju. Ne samo da je u kandžama jedne velike ili regionalne sile, već je to kada se radi o nizu moćnih država. Svakoj daje sve što od nas želi“, ističe Anđelković.

Vučić na taj način, prema rečima našeg sagovornika, nacionalnim interesima i resursima plaća ličnu korist.

„Jednima za to da nastave da tolerišu njegovu autokratsku vladavinu, drugima kako bi njegov klan pravio što veći profit. Često se sve to kombinuje“, ukazuje Anđelković.

Zato što Srbija ima predsednika koji radi za strane sile i njihove službe, Anđelković podseća na sastanak u pariskom hotelu Ric 2008. godine, smatra da je jasno da je njihov pritisak na našu zemlju veći nego ikada.

Milan Dumanović, potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza, smatra da je pritisak i uticaj stranih službi neprekidan još od 1945. godine.

„Posebno smatramo da je taj uticaj izražen kroz civilnu obaveštajnu službu čijoj se mi reformi nadamo i borimo za to. Smatramo i da je potrebna hitna promena bezbednosnog sistema Republike Srbije gde bi se strani uticaj suzbio a na kraju i potpuno ukinuo“, zaključuje Dumanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari