Istražni sudija Višeg suda u Požarevcu, odredio je jednomesečni pritvor dvojici bivših direktora kostolačkog Privrednog društva PRIM, Dragoslavu Mirkoviću (70 ) iz Požarevca i Draganu Miloševiću (62 ) iz Kostolca, kao i Petru Čaboviću (60), vlasniku kostolačkog SZR «Elektormetal», zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Za vreme dok su bili direktori, Dragoslav Mirković 2008. i 2009. godine, a Dragan Milošević od 2009. do 2011. godine, oni su na osnovu usmenih dogovora sa Petrom Čabovićem dali otkaze za oko 200 radnika PRIM-a, koji su radili na određeno vreme. Potom su ih ponovo zaposlili, ali sada kao radnike „Elektrometala», koji ih je angažovao preko omladinske zadruge «Radna zadruga“. – Ova zadruga je za njihovo angažovanje ispostavljala fakture «Elektrometalu» Kostolac, koje je ovaj prosleđivao PRIM-u. Na ime razlike u iznosu faktura, u kojima je prikazano veće potraživanje od stvarnog iznosa zarada za 200 radnika, Čabović je protivpravno naplatio i prisvojio preko 45 miliona dinara, na štetu PRIM-a – saznajemo iz istrage. Samo tokom 2010. godine na ime ove razlike osumnjičeni Čabović za sebe je protivpravno zadržao oko 17 miliona dinara. Bivšeg direktora PRIM-a, Dragoslava Mirkovića policija sumnjiči i za pribavljanje protivpravne imovinske koristi Društvenom preduzeću „Potisje“ iz Ade, sa kojim je tokom 2005 godine sklopio ugovore o kupovini univerzalnog struga i mašine za glodanje, u vrednosti od 8.000.000 dinara. Mašine su u potpunom iznosu isplaćene, iako ugovorom tako nije bilo predviđeno, ali ni do danas nisu isporučene PRIM-u. Trojica pritvorenih su i članovi političkih partija: Čabović je iz «Pokreta socijalista», gde je bio predsednik Okružnog odbora za braničevski region, Mirković iz «Nove Srbije», a Milošević iz SPS-a. – Njihovo hapšenje je samo «vrh ledenog brega», jer se sumnja da je brojnim malverzacijama PRIM oštećen za oko milijardu dinara. Pošto se istraga nastavlja, očekuje se hapšenje više desetina umešanih iz nekoliko kostolačkih privrednih društava – kažu u istrazi.

Proizvodnja, remont i montaža nekad i sad

Preduzeće PRIM («Proizvodnja, remont i montaža») nekada je poslovalo u sklopu PD «Termoelektrane i kopovi Kostolac», ali je 2004. godine, restrukturiranjem, izdvojeno iz njega, zajedno sa još četiri preduzeća. Tada je u PRIM-u bilo oko 300 radnika, a danas ih ima oko 600, jer su se u njemu zaposlili brojni članovi političkih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari