Novobečejci više nemaju svoj radio jer je Radio Novi Bečej prestao da emituje program. Posle 18 godina postojanja ova radio stanica nije dobila šansu niti novog vlasnika u procesu privatizacije medija u Srbiji. Radio Novi Bečej koji je svoj program emitovao na srpskom i mađarskom jeziku, na frekvenciji „106,1 MhZ“, osnovan je odlukom Skupštine opštine maja 1994. godine. Svoje prve signale u etar, počeo je da emituje neposredno pred Velikogospojinske dane 1997. godine, kao eksperimentalni program, koji je već te godine, novembra meseca, postao legalni emiter, sa dozvolom za rad.


– Dana 29. oktobra 2015. godine Agencija za privatizaciju donela je Zaključak o obustavi postupka privatizacije, što znači da JP „Radio NB“, na osnovu odredbi Zakona o javnom informisanju i medijima više nema prava da emituje program. Radijska ekipa se zahvaljuje slušaocima koji su ih sve ove godine verno pratili – izjavila je u poslednjim vestima Slađana Đorđijev, direktorka radija NB.

Nakon objave o prestanku emitovanja signala stigao je veliki broj poziva vernih slušalaca radija NB, koji se u neverici raspituju o daljoj sudbini ove informativne kuće, koja je poslednjih 18 godina 365 dana emitovala sve informacije od opšteg značaja za stanovnike opštine Novi Bečej, negujući kako srpski tako i mađarski jezik, stvaralaštvo i kulturu, baveći se svim segmentima svakodnevnog života. Na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, rok za privatizaciju medija istekao poslednjeg dana oktobra a od 73 medija koja je trebalo da budu privatizovana, prodato je manje od polovine, tačnije 35.


 Penzioner nije ispunio uslov

Prenos akcija Radio Novog Bečeja zaposlenima nije bio moguć jer niko od radnika nije ispunjavao uslove Agencije za privatizaciju, tačnije svi su imali besplatne akcije javnih preduzeća. Tako se desilo da je samo jedan penzioner imao pravo da se na njega prenesu akcije, ali je naknadnom proverom Agencije za privatizaciju ustanovljeno da je i on ostvario pravo na besplatne akcije javnih preduzeća, čime su se stekli uslovi za likvidaciju radija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari