Ta je vest dobila veoma zapažen prostor u celom regionu: makedonske antiterorističke jedinice su juče sprovele veliku akciju hapšenja lica na bilo koji način povezanih sa Islamskom državom u Skoplju, Strugi, Kumanovu, Gostivaru, Tetovu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prema zvanično nepotvrđenim informacijama, uhapšen je i imam Tutun Suz džamije Redžep Memiši, koji se sumnjiči da je jedan od ideologa grupe od zasad devet uhapšenih lica. Opozicioni mediji u Skoplju napominju da je Memiši bio aktivan u nedavnim i fizičkim sukobima unutar Islamske verske zajednice, ali da nije bio na strani reisa Sulejmanija. Pošto se vlast u Skoplju sumnjiči da je u ovom sukobu dolivala vatru, ali ne na stranu Sulejmanija, zaključak je jasan.

Pozivajući se na zvanične izvore u makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, skopski mediji izveštavaju da se traga za još 27 lica osumnjičenih ili da su bili na bojištima u Siriji ili da su vrbovali građane Makedonije za angažman na tim bojištima. Od 27 lica za kojima se traga, za 20 se pretpostavlja da se sada nalaze na tim bojištima. Protiv devet privedenih i 27 lica za kojima se još traga biće podnete krivične prijave za napred navedena krivična dela. Akcija je, prema izvorima MUP Makedonije, pripremana od septembra prošle godine.

Budući da se Makedonija nalazi u neobično delikatnoj političkoj situaciju i da su vanredni parlamentarni izbori, po ne baš uobičajenom modelu, dogovoreni za 24. april sledeće godine, nisu izostala ni sumnjičenja da je Vlada Nikole Gruevskog ovu spektakularnu akciju organizovala kako bi pobrala još neki politički poen pred uključivanje u vladu predstavnika opozicije, što je deo dogovora postignutog uz posredstvo Evropske unije. Od Gruevskog se tako očekuju pouzdani dokazi da se zaista radi u pristalicama Islamske države.

Prema tom dogovoru, opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije će do 15. oktobra predložiti novog ministra unutrašnjih poslova Makedonije koji ne sme biti stranačka ličnost. Dugogodišnja makedonska ministarka policije Gordana Jankulovska podnela je na tu funkciju ostavku neposredno posle takođe spektakularne policijske akcije u Kumanovu, a zbog već nadaleko poznate makedonske afere sa prisluškivanjem. Sadašnji premijer Nikola Gruevski, a u skladu sa dogovorom, do kraja godine će podneti ostavku, a njegova stranka VMRO-DPMNE će predložiti premijera koji će biti od 15. januara sledeće godine na čelu prelazne vlade zadužene da pripremi izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari